Χωρίς τα ρωσικά πτητικά μέσα στην αντιπυρική περίοδο

rosiko aeroplano

Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν στα Γιάννινα στελέχη της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών, σε μία συνάντηση που έγινε μετά από 24 χρόνια και με στόχο την καλύτερη προετοιμασία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.

Η συνάντηση αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και παρόντες ήταν οι Υφυπουργοί Γιώργος Αμυράς και Ευάγγελος Τουρνάς. Ανάλογες συναντήσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με σκοπό τον συντονισμό στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Οι δύο υφυπουργοί έδειξαν αισιόδοξοι πιστεύοντας ότι η προετοιμασία με ενιαία πρωτόκολλα, έγκαιρους καθαρισμούς στα οικοσυστήματα, δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και διάνοιξη δασικών δρόμων θα αποδώσει καρπούς.

Ένα μεγάλο αγκάθι στην φετινή αντιπυρική περίοδο θα είναι η απουσία των ρώσικων αεροσκαφών αλλά και ελικοπτέρων που κάθε χρόνο πετούσαν στα πύρινα μέτωπα.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει κι αυτό τον τομέα συμπλήρωσε όμως ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Για την αντιπυρική περίοδο 2022, οι ανάγκες έχουν προσδιοριστεί σε 10 ελικόπτερα αεροπυρόσβεσης βαρέως τύπου, 12 αεροπυρόσβεσης μεσαίου τύπου, 8 ελικόπτερα μεσαίου τύπου για αεροπυρόσβεση και μεταφορά δασοκομάντος, 20 αμφίβια αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, ένα αμφίβιο αεροσκάφος αεροπυρόσβεσης μεσαίου τύπου και ένα μεταφοράς προσωπικού.

Αυτά θα προστεθούν στις εθνικές δυνάμεις που αποτελούνται από 6 CL-415, 8 CL-215, 17 αεροσκάφη Πετζετέλ, τρία ελικόπτερα Σινούκ, καθώς επίσης και 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι εθνικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στα αεροδρόμια επιχειρήσεων από τις αρχές Μαΐου, ενώ τα μισθωμένα θα αναπτυχθούν σταδιακά από 1η έως τέλος Ιουνίου και για διάστημα 120 ημερών.

Η ενοικίαση των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών γίνεται φέτος μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών της Υπηρεσίας Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (NSPA) και αυτές τις μέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των προσφορών ώστε να ακολουθήσει η αξιολόγησή τους και οι εγκρίσεις για τη σύναψη των συμβολαίων μεταξύ της NSPA και των εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ