Χορευτικά σόλι και μουσικό θέατρο

eforia arxaiotiton

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Είναι ο νέος θεσμός που εγκαινιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και ο οποίος έρχεται και στα Γιάννινα με εκδηλώσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα φιλοξενηθούν σε χώρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 24 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, όπου θα παρουσιαστούν χορευτικά σόλι στις 12, 1 και 2 το μεσημέρι. Χορογραφία Θανάσης Σολωμός, χορεύει ο Γιάννης Γκάντσιος, μουσική σύνθεση Θεόδωρος Ρέγκλης. Χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του καταξιωμένου Γιώργου Κοτσιφάκη θα παρουσιάσουν μια σειρά από χορευτικά σόλι στον εσωτερικό χώρο του μουσείου. Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, οι χορευτές θα διηγηθούν καινούργιες ιστορίες πάνω σε χορογραφίες των ίδιων αλλά και των Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη, Χρήστου Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνου Ρήγου.

Ακολουθεί ένα περιοδεύον αφιέρωμα στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουλίου, στην εσωτερική ακρόπολη του Κάστρου (Ιτς Καλέ).

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, ενός δημιουργού του οποίου το αποτύπωμα στην εγχώρια μουσικοθεατρική ζωή υπήρξε βαθύ, παρά το γεγονός πως το δημιουργικό πεδίο στο οποίο διέπρεψε ήταν το ελαφρό μουσικό θέατρο.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τον πρωτεργάτη της ελληνικής οπερέτας, παρουσιάζοντας δύο από τα σημαντικότερα έργα του με τη μορφή ζωντανής «ραδιοφωνικής» παράστασης. Το μουσικό θέατρο είναι, άλλωστε, ένα κατεξοχήν θέατρο του ήχου. Έτσι, τηρώντας τις αποστάσεις και δίνοντας μεγαλύτερο χώρο στη φαντασία, τα δύο έργα του Σακελλαρίδη θα παρουσιαστούν εναλλάξ σε έξι αρχαιολογικούς χώρους, επενδύοντας ιδανικά, με τη σπιρτάδα, το χιούμορ και την υπέροχη μουσική τους, τα καλοκαιρινά βράδια. Ένας από αυτούς είναι και το Ιτς Καλέ, όπου την πρώτη ημέρα, στις 8.30 το βράδυ, θα παρουσιαστεί το έργο του «Χαλιμά» (1926) και τη δεύτερη, την ίδια ώρα, το «Θέλω να δω τον Πάπα!» (1920).

Υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο https://digitalculture.gov.gr/2020/07/oli-i-ellada-enas-politismos/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ