Χαμηλότοκα δάνεια για τις οφειλές των δήμων

GIANNITSISΤην ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, να παραδώσει για διαβούλευση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Ένωση Περιφερειών(ΕΝΠΕ) το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Το νομοσχέδιο αφορά διευκρινίσεις του «Καλλικράτη», ζητήματα πόρων των δήμων, διαχείριση των στερεών αποβλήτων και κάποιες μεταναστευτικές διατάξεις.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της διαδημοτικής, διαβαθμιδικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας, η βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης των δήμων και των περιφερειών, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών και ο εξορθολογισμός, στο μέτρο του δυνατού, των δαπανών.

Για τα ζητήματα των πόρων των δήμων, σημείωσε ότι, για το 2012, η Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) καθορίσθηκε σε 470 εκατ. ευρώ και ότι οι πληρωμές του ΘΗΣΕΑ θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ ή από το πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση- Κοινωνική Συνοχή- Ισόρροπη Ανάπτυξη» (ΑΚΣΙΑ). Τόνισε, ωστόσο ότι «πρέπει να έχουμε και να έχετε κατά νου ότι μπορεί να χρειασθούν και πρόσθετες προσπάθειες. Γι αυτό σας παρακαλώ να βάλετε κατά μέρος, όσο μπορείτε, τις συνθήκες που έχουν καθιερωθεί και να εργαστείτε ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην αντιμετώπιση και όχι στην επιδείνωση των προβλημάτων που έχουμε».

Με την άσκηση κριτικής σε όσους αποποιούνται των ευθυνών τους, ξεκίνησε την ομιλία της στο συνέδριο η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, Φώφη Γεννηματά. «Αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα δεν είναι η ώρα για αυτοκριτική, ούτε για προσωπικές στρατηγικές, ούτε για αποποίηση ευθυνών. Είναι η ώρα της υπεύθυνης στάσης για να κάνουμε βήματα μπροστά», είπε.

Αναφερόμενη στις αρμοδιότητές της, σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε στάδιο υπογραφής Πρωτοκόλλου συνεργασίας με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Καλλικράτης», προκειμένου να αναδιοργανωθούν οι υπηρεσίες οι αυτοδιοίκησης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε ότι οι δήμοι θα λάβουν δάνεια με επιτόκιο που θα είναι κατά μια μονάδα χαμηλότερα από το επιτόκιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, συμψηφισμοί με μελλοντικά έσοδα, χαμηλά επιτόκια, δυνατότητα προσφυγής σε δανεισμό και πρόγραμμα εξυγίανσης ανάλογα με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε δήμος, είναι οι τρόποι μέσω των οποίων η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να εξυγιάνει τα οικονομικά της.

Ο κ. Κουκουλόπουλος διαβεβαίωσε ότι «θα υλοποιηθεί στο ακέραιο» η συμφωνία της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τα 450 εκατ. ευρώ. Και πρόσθεσε ότι με τη λήψη όλων των παραπάνω μέτρων «στο τέλος του 2012 η αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι πλεονασματική και να συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια της χώρας για πλεονασματικό προϋπολογισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ