Μπορούν να ξαναδουλέψουν οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογία

dodoniΜετά από αγώνες πολλών ετών οι επίμονες προσπάθειες του σωματείου εργαζομένων στην Αρχαιολογία, έστω και μερικώς, δικαιώθηκαν. Παρά τη συμφωνία με τον Υπουργό Πολιτισμού για συνολική κατάργηση του 24μήνου, αυτό τελικά δεν έγινε, καθώς ο κ. Γερουλάνος δεν τήρησε τις δεσμεύσεις.

Το 24μηνο μετατρέπεται σε 60μηνο και μάλιστα όχι για όλες τις ειδικότητες του ΥΠΠΟΤ.

Στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου του ΥΠΠΟΤ για τη «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοηµένων αγώνων και λοιπές διατάξεις», που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ορίζεται ότι το επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού έχει δικαίωμα να εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού όχι 24 μήνες (όπως όριζε μέχρι σήμερα το ΠΔ Παυλόπουλου), αλλά 60 μήνες!

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για καμία ουσιαστική αλλαγή, αλλά για μικρή ανάσα ζωής και μετάθεση του ζητήματος για το εγγύς μέλλον… Ωστόσο, το θετικό που προκύπτει είναι ότι οποιαδήποτε προϋπηρεσία αποκτήθηκε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο 60μηνο, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε πλέον 60 μήνες εργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού και μετά θα απολυθούμε δια παντός…

Αυτό που ουσιαστικά επετεύχθη και αποτελούσε ρεαλιστικό ζήτημα επιβίωσης για όλους τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟΤ είναι η κατάργηση των περιοριστικών διατάξεων του ΠΔ 164/2004 από όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Μετά την οδηγία του ΑΣΕΠ τον Ιούνιο του 2011, το επίμαχο νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΤ ορίζει στο άρθρο 40 ότι οι περιοριστικές διατάξεις του ΠΔ Παυλόπουλου (24μηνο, τρίμηνο κενό μεταξύ των συμβάσεων) δεν θα εφαρμόζονται πλέον στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

«Ο αγώνας μας δε σταματά και δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε διεκδικώντας συνολική άρση του 60μηνου για όλες τις ειδικότητες του ΥΠΠΟΤ, σταθερή εργασία, διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων και προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων, που δέχονται βάναυση επίθεση από τις επιταγές του νέου Μνημονίου. Καθώς η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων τείνει να αποτελεί τον κανόνα, το «Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία» με έδρα την Άρτα θα επαγρυπνά για την προστασία των εργαζόμενων και την ορθή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των εργασιακών νόμων» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Ηπείρου των εργαζομένων στην Αρχαιολογία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ