Αυτόματη αδειοδότηση έργων χερσαίων και εναέριων υποδομών

ERGA YDREYSHS

ERGA YDREYSHSΑπαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σειρά έργων χερσαίων και εναέριων υποδομών που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές, όρους και περιορισμούς που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος, μετά την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Με τον τρόπο αυτόν, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, συντομεύεται ο συνολικά απαιτούμενος χρόνος για την αδειοδότηση των έργων, τα οποία στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι δημόσια έργα, και μειώνεται σημαντικά το κόστος αδειοδότησης.

 

Ειδικότερα, η απόφαση αφορά σε αγροτικές, δασικές, δευτερεύουσες και τριτεύουσες οδούς, καθώς και σε όλους τους τύπους των συλλεκτήριων οδών, πλην ορισμένων εξ αυτών, που βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Επίσης, αφορά στη δημιουργία ελικοδρομίων, όταν δεν περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις συντήρησης ή εφοδιασμού, σε αεραθλητικές λέσχες που έχουν πεδία απογείωσης/προσγείωσης.

Στην ΚΥΑ περιλαμβάνονται ακόμα εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων, με ωφέλιμη επιφάνεια από 800 τμ έως και 10.000 τμ, σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων με ετήσιο αριθμό επιβατών από 50.000 έως 150.000, καθώς επίσης και οργανωμένοι χώροι στάθμευσης, φύλαξης και ελέγχου φορτηγών οχημάτων, με εμβαδόν από 10 έως 50 στρέμματα.

Όπως διευκρινίζεται από το ΥΠΕΚΑ, τα έργα αυτά πλέον λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης, χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ