Αυλαία στο Ιτς Καλέ για τον Μανδραγόρα

MANDRAGORASΣτο Κάστρο – Ιτς Καλέ των Ιωαννίνων θα δοθεί η τελευταία παράσταση για την πόλη – έδρα του ΔΗΠΕΘΕ στη διάρκεια της μεγάλης φετινής καλοκαιρινής του περιοδείας.

Ήδη ευρισκόμενο στην έβδομη εβδομάδα της περιοδείας του το ηπειρώτικο ΔΗΠΕΘΕ, που το φετινό καλοκαίρι παρουσιάζει την κωμωδία του Νικολό Μακιαβέλλι «Ο Μανδραγόρας», έχοντας ήδη δώσει 32 παραστάσεις με περισσότερους από 10.000 θετές θα κάνει μια τελευταία στάση στην έδρα του, πριν συνεχίσει και ολοκληρώσει την περιοδεία του στα μέσα περίπου του Σεπτεμβρίου.

Η παράσταση αυτή θα δοθεί την προσεχή Παρασκευή 24 του μήνα με ώρα έναρξης 9 το βράδυ. Οργανώνεται με τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων και η γενική είσοδος για το κοινό είναι 10€, ενώ γίνεται προπώληση εισιτηρίων τόσο από τα γραφεία του Θεάτρου, όσο και από αυτά του Πνευματικού Κέντρου.

Ακόμη όσοι Γιαννιώτες διαθέτουν εισιτήρια από την παράσταση του «Μανδραγόρα» στην ΕΗΜ που δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν στις 18 Ιουλίου μπορούν να κάνουν χρήση των εισιτηρίων αυτών στην παράσταση της Παρασκευής 24 Αυγούστου στο Ίτς Καλέ. Συντελεστές της θεατρικής παραγωγής είναι:

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος

Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μουσική: Περικλής Μπουλουκτσής

Φωτισμοί: Παντελής Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Νέτης

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Πρόλογος: Στάθης Κόκκορης

Καλλίμαχος: Άρης Τσαμπαλίκας

Σύρος: Αθηνά Τσικνιά

Σιορ Νικίας: Γιώργος Γκίκας

Λιγούριος: Στάθης Κόκκορης

Σωστράτη: Αθηνά Τσικνιά

Αδελφός Τιμόθεος: Μιχάλης Μπίζιος

Γυναίκα: Αθηνά Τσικνιά

Λουκρητία: Ξανθή Γεωργίου

Φωτογραφίες: Δήμητρα Πάνου

Σύνθεση αφίσας: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μελέτη κατασκευής – κατασκευή: Θανάσης Τζάτσος

Κατασκευή κοστουμιών: Αναστασία Καμπέρη

Επιμέλεια προγράμματος: Παντελής Παπαδόπουλος, Στάθης Σαπλαούρας

Οργάνωση παραστάσεων: Γιώργος Καταγής

Επίσης την τρέχουσα εβδομάδα θα δοθούν ακόμη παραστάσεις (στο Μακρίνο σήμερα Τετάρτη με οργάνωση του Δήμου Ζαγορίου), (σήμερα – αύριο) Πέμπτη στο Αθαμάνιο (οργάνωση Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων), καθώς επίσης στις Συκιές Θεσσαλονίκης το Σάββατο 25/8 (οργάνωση Δήμος Νεάπολης – Συκεών) και στο Μέτσοβο την Κυριακή 26/8, με οργάνωση του Δήμου Μετσόβου. Οι παραστάσεις αυτές αρχίζουν στις 9.00′ το βράδυ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Μέγας χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο, ΕΡΑ ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων. Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Ξενοδοχεία «Olympic» και «Epirus Pallas», Τράπεζα «Eurobank», εταιρείες «Κτήμα Γκλίναβος», «Ζαγόρι», «Βίκος», «Vodafon – Πρόκος».

Οι παραστάσεις που δόθηκαν μέχρι σήμερα είναι: Άρτα (εκθεσιακό κέντρο), Παλαιοχώρι Φιλιατών, Δερβίζιανα, υπ. θέατρο ΕΗΜ Ιωαννίνων, Πάργα, Ανατολή, Μελιγγοί, Αμπελιά, Παραμυθιά, Περίβλεπτος, Νεοκαισάρεια, Κουτσελιό, Νεοχωρόπουλο, Κοπάνη, Μάζια, Γυμνότοπος, Φιλιάτες, Τύρια, Μονοδένδρι, Λάιστα, Αμμότοπος, Δελβινάκι, Πολύδωρο, Δελβινακόπουλο, Ματσούκι, Πετροβούνι, Κομμένο, Λούτσα, Πυρσόγιαννη, Διάσελο, Κοσμηρά, Κλυδωνιά.

Σημείωμα του σκηνοθέτη για την παράσταση

Ο «Μανδραγόρας είναι μια ζωντανή λαϊκή κωμωδία. Είναι ένα παιχνίδι πάνω στη λειτουργία και τη συμπεριφορά των ανθρώπων για την επίτευξη των στόχων τους.

Ο θεατής παρακολουθεί τα πρόσωπα και τις συμπεριφορές τους μέσα σε πλαίσιο κωμικό, χαριτωμένο, απολαυστικό και πολλές φορές σατιρικό. Πέρα όμως απ’ το κωμικό επίπεδο το έργο αποκτά και ένα περιεχόμενο αλληγορικό, παραβολικό. Φτάνει να γίνεται μια κοινωνική παραβολή, μια πολιτική αλληγορία.

Το έργο μιλάει για έναν έρωτα, για ένα πάθος, για την κατάκτηση μιας γυναίκας. Μιλάει ακόμα για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός μηχανισμού για την επίτευξη του στόχου.

Στον πρόλογο ο Μακιαβέλλι αναφέρει πως έγραψε ένα θεατρικό έργο που ανήκει σ’ ένα ελαφρύ είδος. Κάνει σα να ‘χε πρόθεση να διασκεδάσει μόνο τους θεατές, κάνοντάς τους να σκεφτούν όσο γίνεται λιγότερο, μαγεύοντάς τους με μια ιστορία έρωτα και πάθους. Γι’ αυτό διαλέγει μια χαρούμενη ιστορία μοιχείας, συνεχίζει όμως να σκέφτεται τα σοβαρά προβλήματα που τον απασχολούν.

Ο Μακιαβέλλι σκέφτεται πως η κατάληψη της εξουσίας δεν μπορεί να πετύχει παρά μόνο μ’ έναν ψυχρό υπολογισμό ξεγυμνωμένο από κάθε ηθική προκατάληψη.

Η παράσταση είναι παιγνιώδης, απολαυστική, κωμωδία κανονική, κι όποιος θέλει παίρνει και μια σκέψη για το σπίτι…

Παντελής Παπαδόπουλος

Τέλος το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι δοκιμές της Νεανικής – Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου η οποία θα αποτελέσει το ξεκίνημα των θεατρικών παραγωγών στον 30ο χρόνο λειτουργίας του ηπειρωτικού θεάτρου. Για τις λεπτομέρειες της νέας αυτής θεατρικής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΙ θα ενημερωθείτε σύντομα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ