Αθαμάνιο: Κατατέθηκε η πρόταση για το Πράσινο Χωριό

ATHAMANIO1Κατατέθηκε η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για την ένταξη του Αθαμανίου Άρτας στο πρόγραμμα «Ορεινό Ενεργειακό Χωριό».

Η απόφαση είχε ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Ιούνιο και την Παρασκευή υπεβλήθη ο πλήρης φάκελος, ο οποίος θα αξιολογηθεί μαζί με τους υπόλοιπους που έχουν κατατεθεί από άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Το Αθαμάνιο είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά του Νομού Άρτας με χίλιους περίπου κατοίκους και με τεράστιες δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω του εν λόγω προγράμματος που είχε ανακοινώσει πριν από ένα χρόνο περίπου το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι:

– Ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με συμμετοχή των κατοίκων μέσω καινοτόμων συμμετοχικών σχημάτων.

– Αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ σε συσσωρευτές, παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης και επαναχρησιμοποίηση σε ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

– Έξυπνα δίκτυα.

– Πράσινα κτίρια (μονώσεις, ψυχρές βαφές, αναβάθμιση του εξοπλισμού θέρμανσης / ψύξης, χρήση ηλιακής ενέργειας και γεωθερμίας).

– Ηλεκτροκίνηση στα μέσα μεταφοράς.

– Διαχείριση υδατικών πόρων, αφαλάτωση με ενέργεια από ΑΠΕ, διαχείριση των αποβλήτων για άρδευση.

– Αξιοποίηση της βιομάζας για συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας.

– Χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας και φωτοβολταϊκών για το δημοτικό φωτισμό.

– Διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, παραγωγή κομπόστ.

– Δημιουργία ευκαιριών για πράσινη επιχειρηματικότητα και προσέλκυση επενδύσεων (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, παραγωγή οικολογικών προϊόντων, προώθηση τοπικής κουζίνας και χειροτεχνίας, κ.α.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ