Ασπίδα τα μήλα για έμφραγμα κι εγκεφαλικό

MHLAΗ βρώση ενός μήλου την ημέρα από ανθρώπους άνω των 50 ετών θα μείωνε τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα εμφράγματα σε ποσοστό 7,5%.

Βρετανοί ερευνητές από την Ερευνητική Ομάδα Προαγωγής της Υγείας του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF) που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επισημαίνουν σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), ότι τα μήλα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα θωρακίζουν την καρδιά όσο και τα φάρμακα χωρίς τις παρενέργειες των χημικών ουσιών.

 

Βασιζόμενοι σε ένα μαθηματικό μοντέλο που επινόησαν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν οι ενήλικες, 18 ετών και άνω, κατανάλωναν καθημερινά μία επιπλέον μερίδα φρούτων ή λαχανικών, ο αριθμός των καρδιαγγειακών θανάτων θα μειωνόταν κατά 9,5%, το χρόνο.

Τα συμπεράσματά τους ως προς τις επιπτώσεις στηνκαρδιαγγειακή λειτουργία των ενηλίκων βασίστηκαν σε σύγκριση των μήλων με τη στατίνη, ένα φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη.

Για τις ηλικίες άνω των 50 ετών και με βάση την υπόθεση ότι τουλάχιστον επτά στους δέκα ενήλικες θα κατανάλωναν σταθερά είτε φάρμακα είτε μήλα , υπολόγισαν ότι στη Βρετανία θα σώζονταν ετησίως 9.400 ζωές από τις στατίνες και 8.500 από τα μήλα.

Μάλιστα, για όλες τις ηλικίες, ένα μήλο την ημέρα θα μείωνε τους ετήσιους θανάτους κατά 11.000.

Σε αριθμούς, τα οφέλη από την κατανάλωση μήλων μεταφράζονται σε πρόληψη του 9,56% των θανάτων από έμφραγμα και εγκεφαλικό για όλες τις ηλικίες και σε 7,36% για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών.

Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ