Ασπίδα από την Ιατρική και την Πρυτανεία στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας

test-covid19

Ασπίδα στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας το κύρος και η αξιοπιστία του οποίου αμφισβητήθηκαν από τις πρακτικές του ΕΟΔΥ σήκωσαν –με αρκετή καθυστέρηση βέβαια- τόσο η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου όσο και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το θέμα ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τα αποτελέσματα σε δείγματα τελωνειακών κι αστυνομικών που υπηρετούν στην Κακαβιά.

Τα rapid test επτά αστυνομικών και τριών τελωνειακών ήταν θετικά, όμως ο μοριακός έλεγχος που ακολούθησε από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας έδωσε αρνητικά αποτελέσματα.

Ο ΕΟΔΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε επανέλεγχο, σε Εργαστήριο δικής του επιλογής, αφήνοντας έτσι υπόνοιες για την αξιοπιστία του Εργαστηρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σήμερα, τρεις μετά το αλαλούμ, τόσο ο Πρύτανης όσο και η Ιατρική Σχολή τοποθετούνται άμεσα ή έμμεσα επί των συμβάντων.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι το Εργαστήριο παρέχει υπηρεσίες τόσο στον ΕΟΔΥ όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

«Τα rapid test, πολλές φορές και με βάση το υπόστρωμα μπορεί να δώσουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει και τότε χρειάζεται και προβλέπεται μοριακός έλεγχος για ακριβέστερα στοιχεία. Το Εργαστήριο έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και θα συνεχίσει να προσφέρει. Η πράξη του ΕΟΔΥ να αποστείλει τα δείγματα σε αντίστοιχο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι ατυχής και δημιουργεί εσωτερικά ζητήματα σε μία εποχή όπου όλοι οι  φορείς πρέπει να συνεργάζονται», ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεδρίασε σήμερα και συζήτησε εκτενώς το θέμα που έχει ανακύψει.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στον ΕΟΔΥ και την τακτική του, εκφράζει όμως σύσσωμη την στήριξη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρει:

Η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής στην αριθ. συνεδ. 951α/16-12-2020 αποφάσισε ομόφωνα να ευχαριστήσει δημόσια το προσωπικό του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Μικροβιολογίας για την υψίστης σημασίας συμβολή του στον περιορισμό της διασποράς και στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 στην περιοχή μας.

Η σημαντική πολύμηνη προσφορά του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΠΓΝΙ, το οποίο λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την άριστη επιστημονική κατάρτιση και τις άοκνες προσπάθειες του Πανεπιστημιακού ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού, των ιατρών ΕΣΥ, και του λοιπού προσωπικού, που εργάζονται καθημερινά με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, και πάντα με βάση κατευθυντήριες οδηγίες και αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων.

Ιδιαίτερα αναγνωρίζουμε την συμβολή της  Διευθύντριας του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κας Κωνσταντίνας Γκαρτζονίκα στην εξασφάλιση του υψηλού επιπέδου ελέγχου για τον ιό, υπό τις πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες.

Εκφράζουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στο παρεχόμενο κλινικοεργαστηριακό έργο του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, το οποίο τιμά το Τμήμα μας με το ιδιαίτερα υψηλό επιστημονικό του επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ