Αρβανιτόπουλος: Όχι στην υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ

ARBANIT_PRYTANEISΟλοκληρώθηκαν στα Ιωάννινα, οι εργασίες της 69ης συνόδου πρυτάνεων και προέδρων πανεπιστημίων, που ξεκίνησαν επεισοδιακά, με διαμαρτυρίες ομάδων αριστερών παρατάξεων και μελών ΔΕΠ και με τους άνδρες των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών για να τους διαλύσουν.

Με ομόφωνη απόφασή της η Σύνοδος, διαπιστώνει ότι τα προβλήματα των Πανεπιστημίων έχουν οξυνθεί και επιρρίπτει ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επειδή έως τώρα, όπως λέει, δεν βρέθηκαν κατάλληλες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης που οδηγεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε αδιέξοδο.

Επιπλέον, οι πρυτάνεις διατύπωσαν ελπίδα πως θα υπάρξει επανεκκίνηση διαλόγου με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές. Την Παρασκευή, 16 Μαρτίου, θα συναντηθούν με τον υπουργό Γιώργο Μπαμπινιώτη, στον οποίο θα θέσουν το σύνολο των προβλημάτων που απασχολεί τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Από τη σύνοδο των Ιωαννίνων εκδόθηκαν 14 ψηφίσματα που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων, τη φοιτητική μέριμνα και τις φοιτητικές εστίες, τη διαδικασία επιλογής ερευνητικού προσωπικού στα ΑΕΙ, το Ειδικό Μισθολόγιο μελών ΔΕΠ και τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη Διοικητικών Συμβουλίων.

Τις εργασίες της 69ης συνόδου, το Σάββατο, παρακολούθησε και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι στόχος του υπουργείου και των πρυτάνεων είναι η αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων και η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Σημείωσε ακόμη ότι πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να βρεθούν λύσεις στα οικονομικά προβλήματα και τόνισε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να υποχρηματοδοτηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ