Άρτα: Στην Παναγιά Βλαχέρνα…

blaxerna arta

blaxerna artaMε σύμβολό της το φημισμένο πέτρινο γεφύρι, η Άρτα διαθέτει πλούσια ιστορία και σημαντική βυζαντινή παράδοση, που μαρτυρείται από το πλήθος των μνημείων της.

Σήμερα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους δρόμους και τα σοκάκια της παλιάς πόλης και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική των μνημείων της εποχής του Δεσποτάτου της Ηπείρου, όταν η Άρτα ήταν πρωτεύουσά του. Ανάμεσα στα λαμπρά δείγματα εκείνης της εποχής ξεχωρίζουν τόσο η φημισμένη Παναγία Παρηγορήτισσα, όσο και η Παναγία των Βλαχερνών.

Ο ιερός ναός της Παναγίας βρίσκεται στο χωριό Βλαχέρνα, απέναντι από την Άρτα.

Πήρε το όνομά της από την ξακουστή Παναγία των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα είναι ενοριακός.

Κτισμένος πάνω σε παλαιότερη εκκλησία του 9ου-10ου αιώνα αποτελούσε αρχικά καθολικό γυναικείας μονής, η οποία επεκτάθηκε την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1204-1359). Εδώ ασκήτευσαν επιφανή γυναικεία μέλη της οικογένειας των Κομνηνών-Δουκάδων και ετάφησαν ηγεμόνες του Δεσποτάτου.

Από την αρχική τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, σώζονται η κόγχη του Ιερού (σήμερα κόγχη του διακονικού) και τμήμα της νότιας πλευράς, τα οποία ενσωματώθηκαν στον σημερινό ναό που χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Στα μέσα του 13ου αιώνα προστέθηκαν τρεις τρούλοι ένας σε κάθε κλίτος και στη βόρεια πλευρά ένα φουρνικό (χαμηλός χωρίς παράθυρα τρούλος). Στα τέλη του 13ου αιώνα προστέθηκαν στα δυτικά νάρθηκας και στα πλάγια στοές, οι οποίες δε σώζονται πια.

Στο εσωτερικό του ναού, σώζονται κάποια τμήματα από το αρχικό μαρμάρινο τέμπλο, μερικά από τα οποία είναι σήμερα εντοιχισμένα στις θύρες του νάρθηκα. Το σημερινό ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο του 17ου αιώνα.

Στο βόρειο και νότιο τοίχο του κυρίως ναού υπάρχουν δύο κιβωτιόσχημοι τάφοι. Στη νότια εξωτερική πλευρά ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρμάρινη πλάκα, στην οποία εικονίζεται ο αρχάγγελος Μιχαήλ.

Οι τοιχογραφίες του ναού ανήκουν σε δύο εποχές. Οι τοιχογραφίες του Ιερού Βήματος και του κυρίως ναού χρονολογούνται στα μέσα του 13ου αιώνα. Ενώ λίγο αργότερα (τέλη 13ου αιώνα) χρονολογούνται οι τοιχογραφίες του νάρθηκα. Από αυτές ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η απεικόνιση της λιτανείας της εικόνας της Οδηγήτριας.

Ο ναός εορτάζει στις 2 Ιουλίου, ημέρα Κατάθεσης της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στον ομώνυμο ναό της Κωνσταντινούπολης.

{jathumbnail off}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ