«Απροστάτευτη» η ελληνική φέτα ΠΟΠ στη διεθνή αγορά

FETA ELLHNIKH

FETA ELLHNIKH

Προϊόν – «σημαία» για την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή είναι η φέτα, για την οποία εξάλλου φημίζεται η Ήπειρος, η οποία την εξάγει σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η φέτα έχει κατοχυρωθεί, ύστερα μάλιστα από πολύχρονους αγώνες στην Ε.Ε., ως προϊόν ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.), η χώρα μας δεν διαθέτει ούτε εθνική στρατηγική, ούτε έναν ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος θα διασφαλίζει ότι προστατεύεται αποτελεσματικά, εντοπίζον­τας παράνομη οικειοποίησή της» εντός ή εκτός Ευρώπης!

Το ζήτημα αυτό προβληματίζει έντονα τους κτηνοτρόφους και τυροκόμους της Ηπείρου, αλλά και πανελλαδικά, αφού στη γνήσια παραδοσιακή ελληνική φέτα στηρίζεται μεγάλο κομμάτι της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, άρα και του εισοδήματός τους.

Η ανάγκη προστασίας της κατοχυρωμένης ελληνικής φέτας έναντι των άλλων λευκών τυριών που παράγονται ανά την Ευρώπη και την ανταγωνίζονται στα ράφια ήρθε πρόσφατα στη Βουλή μέσω ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 38 βουλευτές του κόμματος, ζητώντας τη λήψη μέτρων προστασίας του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

Εθνικό προϊόν

Ένα από τα βασικά εθνικά, παραδοσιακά εξαγώγιμα προϊόντα είναι η φέτα, η οποία παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα. Η δε φέτα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) παράγεται από 70% πρόβειο και 30% κατσικίσιο γάλα και απαιτούνται τέσσερα κιλά γάλα για να πάρει κανείς ένα κιλό τυρί. Η φέτα, η οποία αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των ελληνικών τυριών, κατοχυρώθηκε στην Ε.Ε. ως Ελληνικό ΠΟΠ προϊόν το 2005 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ύστερα από πολύχρονους αγώνες της χώρας μας.

Το γεγονός αυτό υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό για στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα μας και την επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, κυρίως αυτής των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως είναι η Ήπειρος.

Τα λευκά τυριά

Η παγκόσμια ζήτηση για τη φέτα ανέρχεται σήμερα στους 500.000 τόνους τον χρόνο. Η Ελληνική παραγωγή αγγίζει τους 96 χιλ. τόνους εκ των οποίων οι 44 χιλ. τόνοι εξάγονται. Το μεγαλύτερο ποσοστό της διεθνούς αγοράς καλύπτεται από παντός τύπου λευκά τυριά, Ευρωπαϊκών ή τρίτων χωρών, που φέρουν παράνομα την ένδειξη «φέτα» και παράγονται κυρίως από αγελαδινό γάλα!

Πέρα από την αυθαίρετη χρήση του ονόματος «φέτα» από εταιρίες παραγωγής λευκών τυριών, ευρωπαϊκών ή τρίτων χωρών, πρόβλημα αποτελεί και η χρήση ελληνικών ονομάτων, τοπωνυμιών, εικόνων και συμβόλων, σε προϊόντα «τύπου» φέτας που παραπλανούν τον καταναλωτή στο εξωτερικό.

Ζητείται προστασία

Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο Γ. Καραγιάννης, ζητά τη λήψη μέτρων ώστε να προστατευτεί η ελληνική ΠΟΠ φέτα στη διεθνή αγορά μέσω των ελληνικών φορέων εξωστρέφειας και των εμπορικών ακολούθων στις πρεσβείες μας. Τους καλεί δε να χαράξουν εθνική στρατηγική για τη φέτα με διεπαγγελματικό φορέα, ο οποίος θα έχει την διαχείριση του προϊόντος, από την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων παραγωγής του, μέχρι την προστασία του ονόματος και την προβολή του.

Ανησυχούν οι τυροκόμοι

Σε πρόσφατες συναντήσεις του με κτηνοτρόφους και τυροκόμους της Ηπείρου, ο κ. Καραγιάννης ενημερώθηκε για την ανησυχία τους σχετικά με την έλλειψη εθνικής στρατηγικής για ένα από τα βασικότερα παραδοσιακά και εξαγώγιμα προϊόντα.

Όπως τονίζει στην ερώτησή του, η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, που να εντοπίζει παραβάσεις στην Ε.Ε. αλλά και στην παγκόσμια αγορά, προβληματίζει τους εξαγωγείς τυροκόμους αλλά και τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος, οι οποίοι νιώθουν απροστάτευτοι. Ο κίνδυνος για τα παραδοσιακά τυροκομεία και τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής φέτας ΠΟΠ, είναι υπαρκτός και υποθηκεύει το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ