Απρόσκοπτα ως τον Ιούνιο η χρηματοδότηση των ΑΕΙ

MPAMPINIOTISΘετικά αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης, καθώς τα Ιδρύματα θα χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα έως τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με δωδεκατημόρια, όπως είχε αποφασισθεί από την Άννα Διαμαντοπούλου και τον αναπληρωτή υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο.

Μάλιστα οι τρεις μήνες -Ιανουάριος Φεβρουάριος και Μάρτιος- ισοδυναμούν με το 25% της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, ποσό ισοδύναμο με το αντίστοιχο περυσινό. Όπως σημειώνεται στη γραπτή δήλωση του υπουργού Παιδείας «ως εκ τούτου, δεν υπήρξε ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης με τροπολογία».

Παράλληλα, διευρύνεται η επταμελής επιτροπή που είχε αποφασισθεί να συγκροτηθεί από τον Γ. Μπαμπινιώτη, προκειμένου να μελετήσει τις δυσλειτουργίες που δημιουργούνται στα πανεπιστήμια λόγω του νέου νόμου.

Έτσι, η Oμάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε διευρύνεται με τη συμμετοχή των προέδρων του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέα Κανάκη και του ΤΕΙ Σερρών Δημητρίου Πασχαλούδη, του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ Νικολάου Σταυρακάκη, του προέδρου της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ Ιωάννη Τσάκνη, καθώς και του καθηγητή Γ. Παγουλάτου.

Η Ομάδα Εργασίας θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση την Παρασκευή 6 Απριλίου, ενώ το πόρισμα θα υποβληθεί μέχρι τη 15η Μαΐου.

Στο μεταξύ, επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλαν πανεπιστημιακοί του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα οι καθηγητές που ανήκουν στην Κίνηση «Σύνδεσμος Καθηγητών».

Οι καθηγητές χαρακτηρίζουν «πρόσχημα» τις κινήσεις που γίνονται από τον υπουργό Παιδείας για εκτόνωση της κρίσης στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, ώστε να «ανατραπούν οι βασικές δομές του νόμου». Ο «Σύνδεσμος Καθηγητών» αριθμεί περίπου 60 μέλη σε σύνολο σχεδόν 2.500 μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος.

«Δεν είναι δυνατό να καλούνται οι Πρυτάνεις που πρωτοστατούν στη μη λειτουργία του νόμου να υποβάλουν προτάσεις για τις ‘δυσλειτουργίες’ του. Παραβλέπει επίσης ο κ. Μπαμπινιώτης ότι η υποτιθέμενη αδυναμία εφαρμογής του νόμου οφείλεται στη βία που ασκήθηκε και ασκείται, προκειμένου να ματαιωθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και να εμποδιστεί η αυθεντική έκφραση της θέλησης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του νόμου προϋποθέτει την εφαρμογή του, ώστε να εντοπιστούν στην πράξη οι δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από την υλοποίηση των προβλέψεων του», λέει ο Σύνδεσμος και προσθέτει: «Στοιχειώδης υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας είναι να εφαρμόζει τους νόμους που η ίδια θεσπίζει και, πολύ περισσότερο, τους νόμους που με διακομματική συναίνεση κι ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίζει το Κοινοβούλιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ