Αποσύρθηκαν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

TRAPEZAΣτην απόσυρση του άρθρου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ΙΚΑ που προέβλεπε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, επικαλούμενος την εν εξελίξει διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θα επαναφέρει τις ρυθμίσεις με τροπολογία όταν αυτή ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουτρουμάνης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η ρύθμιση αποσύρεται διότι «εξελίσσεται διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή επί της αρχής την Πέμπτη, με τις ψήφους των βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο υπουργός ζήτησε επίσπευση της διαδικασίας, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις δεσμευτικές ως προς τις υποχρεώσεις της χώρας μας στους εταίρους.

Σχετικά με το άρθρο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο Γ.Κουτρουμάνης ανέφερε πως η απόσυρση της ρύθμισης έγινε για διαδικαστικούς λόγους, δήλωσε δε ότι «ευελπιστεί να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα» ώστε να έχει την δυνατότητα να το επαναφέρει με τροπολογία πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου -η οποία αναμένεται μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Η ρύθμιση αφορά στην προστασία του ατομικού τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη από κατάσχεση έως 1.500 ευρώ προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα της καθημερινότητάς του.

Ακόμη δίνει τη δυνατότητα να προβαίνει σε δικαστικές ρυθμίσεις των χρεών του με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά και να παρατείνει τον χρόνο ρύθμισης των οφειλών του καθώς και να απαλλάσσεται από χρέη στα τρία χρόνια εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν πλήρη αδυναμία καταβολή τους.

Εξάλλου, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο εισήχθη προς εξέταση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων – προστέθηκε διάταξη η οποία προβλέπει τη σύσταση Ειδικού Ελεγκτικού Γραφείου, το οποίο θα ελέγξει τόσο τις 40.000 περιπτώσεις παράνομης παροχής προνοιακών επιδομάτων όσο και όλες τις άλλες περιπτώσεις κρουσμάτων κακοδιαχείρισης ή παράνομης διάθεσης κονδυλίων για δαπάνες υγείας και πρόνοιας.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές στον τρόπο ελέγχου βεβαίωσης είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας, την παράταση της ρύθμισης οφειλών στα Ταμεία, και σε επίλυση ζητημάτων του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ταμείων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις.

Ακόμη, υπάρχουν διατάξεις που σχετίζετοναι με το καθεστώς των γονεϊκών αδειών, την ρύθμιση κατά την οποία ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν να υπαχθούν σε χαμηλότερη κατηγορία, αλλά και στην κατοχύρωση των εργαζόμενων που απεντάσσονται από τα βαρέα ενώ ρυθμίζονται θέματα που αφορούν καταλύματα και μικρά ξενοδοχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ