Αποσπασματικό το σχέδιο δράσης για την κακοποίηση των παιδιών

meropi tzoufi1

«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που παρουσίασε η κυβέρνηση για την κακοποίηση των παιδιών είναι αποσπασματικό και συντηρητικό, ενώ εστιάζει επίμονα στην αστυνομοκρατία και την ποινική τιμωρία» τόνισε η Μερόπη Τζούφη μιλώντας στη Βουλή.

Παράλληλα σημείωσε πως ο μονοπροσανατολισμός του κυβερνητικού σχεδίου στα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης, αγνοώντας το ευρύτερο φάσμα κακοποίησης, γίνεται για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς και υπογράμμισε πως κύρια αγωνία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα που έχει σχηματιστεί στην κοινή γνώμη για τα περιστατικά Λιγνάδη, Γεωργιάδη και Κολωνού.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως σε μια κοινωνία που τα παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια, την σχολική διαρροή, την αναπηρία, τη φυλετική και πολιτισμική ευαλωτότητα, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για φαινόμενα παιδικής κακοποίησης: σωματικής, ψυχικής, σεξουαλικής. Επίσης ανέφερε πως στην Ελλάδα τα φαινόμενα αυτά υποεκτιμούνται και υποκαταγράφονται.

Υπενθύμισε μια σειρά από θετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως τη «Θεματική Εβδομάδα» στα σχολεία και τις εκπαιδευτικές δράσεις για τις έμφυλες ταυτότητες και τα σεξουαλικά δικαιώματα, την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και την εξάλειψη του κοινωνικού τους αποκλεισμού. Επίσης τη στελέχωση των σχολείων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, τη διδασκαλία της «Αγωγής Υγείας» από εξειδικευμένους επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στη συνέχεια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε πως για να υπάρξουν αποτελέσματα χρειάζεται πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση των περιστατικών, νομική προστασία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη του παιδιού-θύματος. Επιπλέον, απαιτούνται ειδικά μέτρα για τα ευάλωτα παιδιά σε φτώχεια, αναπηρία και κοινωνικό αποκλεισμό.

Κλείνοντας, η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εθελοτυφλεί για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, αδιαφορεί για τα αρνητικά πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα των ανήλικων, όπως και για τις παρατηρήσεις που έκανε πρόσφατα ο ΟΗΕ στη χώρα μας. Στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε πως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της ΝΔ σχεδιάστηκε για να μείνει στα χαρτιά, ενώ τόνισε πως χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος και προσανατολισμού ώστε τα παιδιά να ζουν και να μεγαλώνουν με ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ