Αποκλεισμένη η Εγνατία, ένταση κι αναβρασμός στον καταυλισμό, διαπιστώσεις στο Δήμο…

egnatia apni2

egnatia apni2

ΦΩΤΟ: Γιάννης Μάνθος

Στην κατάληψη της Εγνατίας Οδού, από το απόγευμα της Τετάρτης, έχει προχωρήσει ομάδα προσφύγων από τον καταυλισμό του Κατσικά, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

Ο καταυλισμός βρίσκεται σε αναβρασμό, ουσιαστικά από το βράδυ της Τρίτης, όταν επιχειρήθηκε η εγκατάσταση άλλων 380 προσφύγων, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο συζητούσε επί τρεις και πλέον ώρες για το προσφυγικό, χωρίς όμως να προσθέσει τίποτα καινούριο!!!

Η ένταση στον καταυλισμό κορυφώθηκε από το βράδυ της Τρίτης, όταν ομάδες προσφύγων συνεπλάκησαν με άλλους που είχαν αποβιβαστεί από τα λεωφορεία και επιθυμούσαν να εγκατασταθούν στον καταυλισμό.

Προς στιγμήν η κατάσταση εκτονώθηκε, όμως φάνηκε ότι η ένταση υπάρχει και κλιμακώνεται.

Την Τετάρτη το απόγευμα σημειώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ ομάδων προσφύγων εντός του καταυλισμού.

Περίπου σαράντα άτομα συνεπλάκησαν με ξύλα και πέτρες. Δύο τραυματίστηκαν και ο ένας διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Στις επτά το απόγευμα περίπου μία ομάδα προσφύγων και αλληλέγγυοι, κινήθηκαν με τα πόδια από τον καταυλισμό προς την Εγνατία Οδό και προχώρησαν στον αποκλεισμό της.

egnatia apni3

Η κίνηση ήταν εντελώς αιφνιδιαστική με αποτέλεσμα στον οδικό άξονα να εγκλωβιστούν πολλά οχήματα.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τόσο για την αποφυγή ατυχημάτων όσο και για την λήψη κυκλοφοριακών μέτρων.

Τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα, όταν για δύο ώρες περίπου, οι πρόσφυγες απέκλεισαν και τους παράπλευρους δρόμους. Μάλιστα υπήρχαν και περιπτώσεις όπου σημειώθηκαν έντονοι διαπληκτισμοί με οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Οι δυνάμεις της Τροχαίας, κατάφεραν στις έντεκα το βράδυ περίπου να απεγκλωβίσουν το σύνολο των οχημάτων που βρίσκονταν επί ώρες στο δρόμο, οδηγώντας τα από παράπλευρους δρόμους και στη συνέχεια από τις παλιές εθνικές οδούς.

Ο αριθμός των προσφύγων στην Εγνατία αυξήθηκε ενώ πολλοί έφεραν και τα παιδιά τους, τα οποία την μετέτρεψαν σε… παιδότοπο.

egnatia apn1

egnatia apni5

Το βράδυ απλώθηκαν κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα, καθώς δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αποκλεισμό ωσότου μεταφερθούν σε άλλες εγκαταστάσεις!

Την ίδια ώρα που ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας είχε κοπεί στα δύο, συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με κυρίαρχο θέμα το προσφυγικό.

Αγνοώντας παντελώς τον αποκλεισμό της Εγνατίας και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, επί τρεις περίπου ώρες, το σώμα αναλώθηκε σε συζητήσεις που έχουν γίνει κατ’ επανάληψη και σε διαπιστώσεις που έχουν ειπωθεί δεκάδες φορές για να καταλήξει στο… τίποτα!

Στο δημοτικό συμβούλιο έκαναν αισθητή την παρουσία τους πρόσφυγες οι οποίοι ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ενώ ζήτησαν να μεταφερθούν σε άλλους χώρους.

Η κατάσταση πλέον γίνεται εξαιρετικά δύσκολη και όσο δεν λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών στον καταυλισμό αφ’ ενός και για την οργάνωση στη διαχείρισή του, τα προβλήματα θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα!

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ