Αποφύγετε τα άγρια μανιτάρια…

Να αποφεύγουν απόλυτα την συλλογή και την κατανάλωση άγριων μανιταριών συμβουλεύει τους καταναλωτές το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση κάθε χρόνο καταγράφεται μεγάλος αριθμός περιστατικών σοβαρών δηλητηριάσεων από κατανάλωση άγριων μανιταριών (κυρίως δύο ειδών : muscaria και  phalloides), λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδώδιμων και δηλητηριωδών .

Οι επιπτώσεις των δηλητηριάσεων αυτών  στην υγεία του ανθρώπου,  μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές , να αντιμετωπίζονται πολύ δύσκολα και να απαιτούν μακρά νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο

Η διάκριση των δηλητηριωδών μανιταριών  είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης που οι πολίτες ασφαλώς δεν διαθέτουν και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγουν την συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών.

«Να μην επαφίονταν στην πεποίθηση ότι με την εμπειρική ή άλλη γνώση τους είναι σε θέση να διακρίνουν τα δηλητηριώδη μανιτάρια, διότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους. 

Προς  αποφυγή παρερμηνειών , τονίζουμε ότι η παρούσα προτροπή, αφορά αποκλειστικά και μόνο τα άγρια μανιτάρια και σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται στα υπόλοιπα είδη που διατίθενται στην αγορά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ