Αποδεσμεύονται τα κονδύλια για τα ΟΠΑΑΧ

AGROTOYRISMOSΜετά από δύο χρόνια αποδεσμεύονται τα χρήματα για τις προκαταβολές των Αναπτυξιακών Εταιρειών.

Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες έχουν αναλάβει την υλοποίηση των ιδιωτικών και δημόσιων έργων του Άξονα 3 (πρώην ΟΠΑΑΧ).

Η τεράστια καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα πολλές Αναπτυξιακές Εταιρείες να οδηγούνται σε μαρασμό και σε εγκατάλειψη των έργων που είχαν εγκριθεί για τις περιοχές των ΟΠΑΑΧ.

Πλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπεγράφη η απόφαση για την πληρωμή τους. Πάντως, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν απογοητευτεί από τη διαδικασία υλοποίησης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έκαναν πάνω από ενάμιση χρόνο να δουν την πρώτη δόση που προβλέπει το πρόγραμμα για την έναρξη των εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε τα εξής:

«Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κων/νο Χατζηδάκη και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα που αφορά στις διαδικασίες πληρωμής «των υποστηρικτών μηχανισμών για την υλοποίηση των καθεστώτων ενίσχυσης- ιδιωτικές επενδύσεις- του Άξονα 3, του ΠΑΑ 2007-2013».

Βασικό αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης διαδικασίας με την υπογραφή των τριών Υπουργών είναι η πλήρης ενεργοποίηση των μηχανισμών υποστήριξης που έχουν συμβληθεί μέσα από διαγωνιστική διαδικασία με το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στο πλαίσιο του Άξονα 3. Οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα υποστηριχθούν από τους επιλεγέντες τοπικούς μηχανισμούς αφορούν στις περιοχές ΟΠΑΑΧ, που σε συνδυασμό με τις δημόσιες επενδύσεις στις ίδιες περιοχές αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης με στόχο την υποβοήθηση για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια αξιοποίησης των πόρων του ΠΑΑ 2007-2013, ώστε να πετύχουμε στη δύσκολη οικονομική κρίση την ενεργοποίηση και των ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο του Άξονα 3, ώστε να συμβάλλουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην αγροτική ανάπτυξη που είναι σημαντική για την ανάπτυξη της υπαίθρου».»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ