Αποχωρεί από το Σύνδεσμο, αλλά αφήνει πίσω χρέη!

PAPALEXISΤη σφοδρή αντίδραση της Διοίκησης του Συνδέσμου Ύδρευσης προκαλεί η απόφαση που έλαβε ο Δήμος της Άρτας για αποχώρηση από αυτόν. Κι αυτό για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί δεν είχε προηγηθεί καμία απολύτως ενημέρωσης, όπως θα επέβαλε η στοιχειώδης αυτοδιοικητική ευγένεια και ο δεύτερος γιατί αφήνει πίσω του τεράστιες οφειλές.

Η απόφαση για αποχώρηση δυναμιτίζει μία μακρόχρονη, αξιόπιστη και οικονομική λειτουργία ενός καίριου Συνδέσμου και αναπόφευκτα θα δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του.

Ο Σύνδεσμος και ο Πρόεδρός του, δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, με μία αναλυτική ανακοίνωση θέτει ερωτήματα αλλά και προβληματισμούς. Ερωτήματα μέσα από τα οποία αναδεικνύονται και οι τεράστιες οφειλές που αφήνει ο Δήμος Άρτας, ο οποίος μέχρι τώρα καλύπτονταν άρτια και πλήρως από τον Σύνδεσμο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

Υπάρχει άραγε στο σκεπτικό τους πρόταση για τον διαχωρισμό της περιουσιακής κατάστασης του Συνδέσμου ή την δημιουργία παράλληλων και ανεξάρτητων αγωγών και δεξαμενών, ούτως ώστε να είναι ευχερής και λειτουργικός ο διαχωρισμός;

Σε μια τέτοια υπόθεση ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει το κόστος που θα απαιτηθεί, πάνω σε ποια μελέτη θα στηριχθεί και ποιος θα επιλύει τις τυχόν διαφορές;

Εάν πράγματι υπάρχουν απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που θα προκύψουν και εφ’ όσον γι’ αυτά προτείνονται οι βέλτιστες λύσεις, ουδείς θα είχε αντίρρηση ή θα στεκόταν εμπόδιο στην επιθυμία του Δήμου.

Όμως εάν για όλα αυτά δεν προτείνονται λύσεις, ηχεί ακόμη πιο παράξενα η πρόταση της Δημοτικής αρχής για τους πραγματικούς λόγους που επέβαλαν την τακτική αυτή.

Ελπίζουμε ότι δεν φαντάζονται ότι ο Σύνδεσμος θα παραιτηθεί του δικαιώματος είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Αρταίων που ξεπερνούν τις 200000 ευρώ.

Ελπίζουμε ότι δεν φαντάζονται και επιδιώκουν με την αποχώρηση τους την παραγραφή των διεκδικήσεων η το κουκούλωμα των ψευδών μετρήσεων σε βάρος όλου του Νομού πχ,

(Ετήσια κατανάλωση πρώην Δήμου Αμβρακικού με 5500 κατοίκους 844962,9 κυβικά

Ετήσια κατανάλωση Δήμου Αρταίων με 30000 κατοίκους 1149269 κυβικά).

Ετήσια κατανάλωση πρώην Δήμου Φιλοθέης με πληθυσμό 5800 κατοίκους 968596,8 κυβικά.

Ετήσια κατανάλωση Άρτας 1149269 κυβικά.

Ελπίζουμε ότι δεν φαντάζονται και επιδιώκουν με την αποχώρηση τους να σωπάσουμε επιτρέποντας τις παράνομες παρεμβάσεις στο δίκτυο του Συνδέσμου από ΔΕΥΑΑ και δήμο σε βάρος των περιφερειακών δήμων για να ποτίζουν τα γρασίδια τους και οι υπόλοιποι να λένε το νερό νεράκι.

Ελπίζουμε ότι δεν φαντάζονται και επιδιώκουν με την αποχώρηση τους ότι ο μικρός Δήμος Νικολάου Σκουφά θα υποκλιθεί στην αλαζονική συμπεριφορά της σημερινής Ηγησίας της πρωτεύουσας του Νομού, που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρεί τους Περιφερειακούς Δήμους.

Ελπίζουμε ότι δεν φαντάζονται και δεν επιδιώκουν ότι με την αποχώρησή τους θα διαλυθεί αναγκαστικά ο Σύνδεσμος και ότι ο Δήμος Αρταίων, ως ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό Δήμος, θα υποκαταστήσει το σύνδεσμο και θα είναι ο καθολικός κληρονόμος του σε λειτουργίες και περιουσία. Να λειτουργεί δηλαδή και πάλι ο σύνδεσμος με τα ίδια μέλη αλλά πλέον όχι ως ανεξάρτητος σύνδεσμος ύδρευσης αλλά ως υποκατάστατο τμήμα του Δήμου Αρταίων.

Εάν πραγματικά πιστεύουν όλα αυτά, ας τα ξεχάσουν.

Με το ίδιο σκεπτικό γιατί άραγε δεν τίθεται και θέμα αποχώρησης του Δήμου Αρταίων από τον άλλο σύνδεσμο Αποκομιδής Απορριμμάτων είτε με ίδιο αίτημα του Δ.Σ. του Δήμου είτε με μονομερή απόφαση του Συνδέσμου. Άλλωστε ποιος μπορεί να προδικάσει την αυριανή συμπεριφορά της σημερινής ηγεσίας του Δήμου Αρταίων που με έντονα σημεία μεγαλοϊδεατισμού και άκρατου λαϊκισμού συντηρεί και καλλιεργεί την κακώς εννοούμενη φημολογία που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δεν τιμά ούτε τους ίδιους ούτε τον θεσμό που τους ανέθεσαν να υπηρετήσουν.

Μια φημολογία που προτάσσει τη μεγαλομανία του Δήμου Αρταίων, τον ηγεμονικό του χαρακτήρα και την πρόθεσή του να ελέγχει κάθε τι που σχετίζεται και κινείται στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Στην προσπάθειά του αυτή ασχημονεί και καταστρατηγεί κάθε έννοια δημοκρατικής και αυτοδιοικητικής συμπεριφοράς αμφισβητώντας αιρετά όργανα και αρνούμενος να εκπληρώσει βασικές του υποχρεώσεις δημιουργώντας μείζονα προβλήματα στην λειτουργία φορέων.

Αποτέλεσμα, περιοχές όπως η Γαβριά, η Ανέζα, το Πολύδροσο η Αγία Παρασκευή, να υδρεύονται ακόμη με αγωγούς αμιάντου επικινδύνους για την υγεία των δημοτών.

Συμπεριφορές που μέχρι και σήμερα ανεχθήκαμε μη θέλοντας από σεβασμό στον θεσμό της αυτοδιοίκησης και τον Δήμο Αρταίων να δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα που κυρίως θα πλήρωναν οι δημότες, που σε τίποτα δεν φταίνε.

Προσπαθήσαμε να συνετίσουμε, να συμβουλεύσουμε και να συνεργαστούμε αρμονικά με την Δημοτική αρχή δίνοντάς της όλα τα χρονικά περιθώρια προσαρμογής και αναγνωρίζοντάς τους την απειρία αλλά και τον ενθουσιασμό του πρωτάρη. Δυστυχώς τίποτα δεν επιτύχαμε. Η αντίδραση και η άρνηση να συνεργαστούν ορθώνονταν στο κάθε βήμα σε σημείο που δίκαια θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι απλώς άπειροι, αλλά και επικίνδυνοι, που έρχονται να γκρεμίσουν, ό,τι οι προκάτοχοί τους δημιουργούσαν την τελευταία πεντηκονταετία.

Ο «Καποδίστριας» και λίγο πριν ο «Καλλικράτης» έστειλαν ένα μεγάλο και ξεκάθαρο μήνυμα: ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δημιουργούμε ισχυρούς αυτοδιοικητικούς οργανισμούς ικανούς να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις των καιρών και το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Παίρνουμε οριστικά διαζύγιο από τοπικιστικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Όλοι οι δημότες αξίζουν και πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση ανεξαρτήτως οικονομικής στάθμης, κοινωνικής τάξης, καταγωγής κ.λ.π. Η μεγαλομανία, ο Ηγεμονισμός, η Μητροπολιτική αντίληψη και η άσκηση εποπτείας είναι έννοιες που πλέον δεν είναι ανεκτές κι έχουν ξεπερασθεί από τα γεγονότα.

Οι θιασώτες τέτοιων πολιτικών είναι βέβαιο ότι το μόνο που αποδεικνύουν είναι τη πολιτική τους γύμνια και αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες τα προβλήματά τους, να συνεργαστούν και να συνλειτουργήσουν μέσα από τους θεσμοθετημένους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Προειδοποιούμε ότι σήμερα κάνουμε απλά κάποιες επισημάνσεις ελπίζοντας ότι οι αποφάσεις που τελικά θα προωθηθούν θα έχουν την ανάλογη σοβαρότητα και ευθύνη που απαιτούν οι περιστάσεις. Έχουμε εμπιστοσύνη στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου και πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα αποκαταστήσουν τα πράγματα και δεν θα δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα τόσο στον Σύνδεσμο όσο και στον ίδιο τον Δήμο Αρταίων.

Ζητούμε από όλους τους Συμβούλους να απομονώσουν τις φωνές αυτές, να καταδικάσουν τις προτάσεις τους και να τους επαναφέρουν στο δρόμο της λογικής και του κοινού συμφέροντος.

Η Άρτα στο σύνολό της δεν έχει την πολυτέλεια για τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Μας λείπουν πολλά και μας χωρίζουν λιγότερα. Ας κάνουμε λοιπόν βήματα που μας φέρνουν πιο κοντά και δεν μας απομακρύνουν. Ο Σύνδεσμος έχει μακρά ιστορία και μεγάλη προσφορά στους πολίτες της Άρτας για να κινδυνεύει να χαθεί από τους ερασιτεχνισμούς όψιμων και ακραίων τοπικιστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ