Από το Μοναστήρι Μεσσιανών τα κλεμμένα βημόθυρα

messiana

Από το Μοναστήρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου που βρίσκεται στην περιοχή Μεσσιανά της Κοινότητας Δερβιζιάνων φαίνεται ότι προέρχονται τα βημόθυρα που εντοπίστηκαν από την Ασφάλεια Ιωαννίνων σε ακίνητο ηλικιωμένου στην Κράψη Ιωαννίνων.

Η κλοπή στο ιστορικό μοναστήρι των Μεσιανών είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια περίπου και τα βημόθυρα ήταν μεταξύ των κειμηλίων που είχαν αφαιρεθεί.

Διαβάστε αναλυτικά: Θρησκευτικά κειμήλια στα χέρια ηλικιωμένου στην Κράψη

Στην προκειμένη περίπτωση η δημοσιοποίηση της εικόνας με τα κλοπιμαία λειτούργησε καταλυτικά.

Ο κ. Μενέλαος Βάββας, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Δερβιζιάνων που εδρεύει στα Γιάννινα, είναι από τους ιδιαίτερα δραστήριους κατοίκους του χωριού που με τον φωτογραφικό του φακό, στο πέρασμα του χρόνου έχει καταγράψει σχεδόν όλα τα μνημεία και τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.

Βλέποντας λοιπόν την φωτογραφία που έδωσε η Αστυνομία με τα βημόθυρα τα αναγνώρισε άμεσα.

Από το αρχείο του ανέσυρε τις φωτογραφίες του Μοναστηριού πριν γίνει η κλοπή και όπως φαίνεται η ταυτοποίηση είναι απόλυτη.

Ο ίδιος παρέδωσε σήμερα φωτογραφικό υλικό στην Ασφάλεια Ιωαννίνων που κάνει την έρευνα, στην Μητρόπολη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Απομένει να γίνει και επίσημα η ταυτοποίηση και να ληφθεί η απόφαση για επιστροφή τους στο μοναστήρι που ανήκουν ή για φύλαξη τους σε άλλο χώρο.

Σημείωση: Φωτογραφίες με τα βημόθυρα από το αρχείο του Μενέλαου Βάββα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ