Από τις 30 Ιουνίου το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων

pertouli

Από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2023 πραγματοποιείται  το 41ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, στα ειδυλλιακά περτουλιώτικα λιβάδια της Περιφερειακής Ενότητας  Τρικάλων, σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Σ

ε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, οι Σαρακατσαναίοι  αποδεικνύουν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα βουνά  της ελληνικής φύσης, όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής.

Το φετινό Αντάμωμα είναι αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας που αποκόπηκαν από τον Εθνικό Ιστό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το κλείσιμο των συνόρων και παρόλα αυτά κρατούν άρρηκτους τους δεσμούς με την Πατρίδα, την Ιστορία και την Παράδοση. Έναυσμα αυτού του  αφιερώματος στάθηκε η θετική έκβαση  της συλλογικής προσπάθειας των δύο Ομοσπονδιών για την  οφειλόμενη απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους 25.000 Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας.

Και φέτος το Αντάμωμα θα γίνει με ελεύθερη κατασκήνωση στον περιβάλλοντα χώρο του Ανταμώματος.

Κατά την διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων θα  πραγματοποιηθούν, την Παρασκευή το βράδυ στα περτουλιώτικα λιβάδια, το 10ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας – Σαρακατσάνικου Τραγουδιού, για να θυμούνται οι γεροντότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι!… Με επιμέλεια της Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ.

Το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων τον Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας,  Βουλγαρίας και Σκοπίων ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρονιά: «Το Βιωματικό Καρακόλι-Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής» (με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων που θέλουν να ζήσουν μοναδικές στιγμές),  το οποίο θα έχει αφετηρία το παρεκκλήσι  της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και  τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα περτουλιώτικα λιβάδια, όπου θα κονέψουν οι συμμετέχοντες  και θα στηθούν οι τσατούρες. 

Το Σάββατο βράδυ  θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό  καθιερωμένο Σαρακατσάνικο γλέντι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα περτουλιώτικα Λιβάδια με την παρουσία καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Την Κυριακή το πρωί, ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις των αριστούχων εισαχθέντων μαθητών στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, θα παρουσιαστούν:

             δρώμενο με θέμα: «το έθιμο της Σταυραδερφοσύνης». Θα συμμετάσχουν μέλη του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας και της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Βουλγαρίας, καθώς το αντάμωμα είναι αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους της γειτονικής χώρας.

             παιγνίδια και  χοροί από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων.

             σαρακατσάνικα αθλήματα (τραβ΄μα γκλίτσας, αμπήδμα τσ’τρεις & απέταμα λ’θαρ)

             χορός γερόντων

             χοροί από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων.

             τρανός χορός με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα :

             της Περιφέρειας Θεσσαλίας

             της Αντιπεριφέρειας Τρικάλων

             του Δήμου Πύλης

             του Δήμου Τρικκαίων

             του Επιμελητηρίου Τρικάλων

             της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν : ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Χατζηπλής  και ο εκπαιδευτικός Κ.Φ.Α.  Σαμουρέλης Δημήτριος .

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΟ SITE ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ: www.e-sarakatsanos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ