Από την κόλαση της Ειδομένης στην εστία-υπόδειγμα του Τσεπελόβου! Συγκίνηση, χαρά κι ανακούφιση!

ATSEPEP1

ATSEPEP1

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πήραν την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν τα λασπόνερα της Ειδομένης και βρέθηκαν σε έναν χώρο που μοιάζει με το σπίτι τους!

Ο λόγος για τους είκοσι οκτώ μόλις πρόσφυγες, που μετά από μέρες, πείστηκαν και μπήκαν στο λεωφορείο το οποίο τους μετέφερε στο Τσεπέλοβο.. Σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου.

Και βρήκαν έναν χώρο, ζεστό και φιλόξενο. Η δουλειά που έκανε ο στρατός, τις προηγούμενες ημέρες στην παλιά εστία, είναι όντως εκπληκτική και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό.

ATSEPEP2

Δωμάτια φρεσκοβαμμένα, με κρεβάτια και ντουλάπες..

Κοινόχρηστοι χώροι εξαιρετικοί, τουαλέτες που λάμπουν από καθαριότητα και τραπεζαρία έτοιμη για το πρωινό!

ATSEPEP9

ATSPEP10

Κάτοικοι του χωριού, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, μέλη του δημοτικού συμβουλίου ήταν εκεί για την υποδοχή.

Στρατός, αστυνομία και Ερυθρός Σταυρός, παρόντες κι αυτή τη φορά για την καταγραφή, την τακτοποίηση, τη βοήθεια.

Οι περισσότεροι από τους 28 πρώτους πρόσφυγες είναι παιδιά. Παιδιά που έζησαν δύσκολα επί πολλούς μήνες και τώρα μπορούν και πάλι να χαμογελούν.

ATSEPEP3

Ένας από τους πρόσφυγες, δηλώνει ότι είναι πολύ χαρούμενος που πήρε την απόφαση να φύγει από την Ειδομένη.. «Ήμουν τέσσερις μήνες εκεί με την οικογένειά μου. Περάσαμε πολύ δύσκολα. Κάθε μέρα μας έλεγαν ένα διαφορετικό ψέμα.. Περιμέναμε να ανοίξουν τα σύνορα.. Δημιουργήσαμε προβλήματα στην Ελλάδα και ζητάμε συγνώμη!», λέει και συμπληρώνει.. «Ευχαριστούμε.. Ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες για όσα κάνουν για μας.. Ευχαριστούμε το στρατό για όσα βρίσκουμε εδώ που ήρθαμε απόψε. Νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Είναι σαν στο σπίτι μας.. Και τώρα θέλω να έρθουν και υπόλοιποι συγγενείς μου που είναι στην Ειδομένη..»!

ATSEPEP8

Έχει τακτοποιηθεί ήδη στο δωμάτιο με την γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους! Ο πιο μικρός έχει ανέβει στο κρεβάτι και παίζει… Περιμένει πως και πως την επόμενη μέρα για να βγάλει την μπάλα, είναι από τα ελάχιστα πράγματα που έχει μαζί του, για να παίξει ποδόσφαιρο. Το όνειρό του είναι να γίνει ποδοσφαιριστής.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες ένα νέο ζευγάρι. Εκείνος είναι 24 και η γυναίκα του 20. Μόλις έφτασαν στην Ελλάδα έμαθαν ότι η νεαρή κοπέλα είναι έγκυος. Έζησαν πολύ δύσκολες στιγμές στην Ειδομένη.

Και καθώς έβλεπαν ότι τα σύνορα δεν ανοίγουν, πήραν την απόφαση να φύγουν. Είναι ενθουσιασμένοι από τους χώρους που βρήκαν στο Τσεπέλοβο. Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Και τα ευχαριστώ βγαίνουν βροχή από το στόμα τους..

Ξέρουν ότι το παιδί τους είναι πολύ πιθανό να γεννηθεί στην Ελλάδα.. Και το μόνο που νιώθουν είναι ευτυχία!

ATSEPS1

Ο Ερυθρός Σταυρός καταγράφει τις ανάγκες. Χρειάζονται κυρίως γάλα, πάμπερς και παιδικές τροφές. Το πρωί κιόλας θα επανέλθει με όλες τις απαραίτητες προμήθειες.

Κάτοικοι του Τσεπελόβου βρίσκονται στην Εστία για να βοηθήσουν από την πλευρά τους. Κανένας δεν μένει ασυγκίνητος, μπροστά στο δράμα που βλέπει να ξετυλίγεται μπροστά του.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου είναι εκεί και δηλώνει πως ο δήμος θα είναι παρών για να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Το χωριό και το Ζαγόρι κάνει το καθήκον του και επαναλαμβάνει πως η δυναμικότητα της Εστίας είναι συγκεκριμένη και υποχρέωση της πολιτείας είναι να τη σεβαστεί..

ATSEPS2

 

«Αν ο τελικός αριθμός είναι αυτός που επιτρέπει η συγκεκριμένη δομή, εκτιμούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Δεν θα πρέπει να γίνει υπέρβαση γιατί τότε και προβλήματα με την τοπική κοινωνία θα υπάρξουν αλλά και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης δεν θα διασφαλίζονται», υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εστία στο Τσεπέλοβο, με την δουλειά που έχει γίνει και την προετοιμασία που προηγήθηκε, αποτελεί υποδειγματικό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων..

ATSEPEP4

ATSEPEP5

ATSEPEP6

ATSEPEP7

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ