Από τα λιμεναρχεία στις περιφέρειες οι άδειες αλιείας

prebeza3Από τις αντιπεριφέρειες και όχι από τα λιμεναρχεία, θα εκδίδονται πλέον οι άδειες αλιείας, που θα είναι ατομικές και θα έχουν ισχύ για δύο χρόνια. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.

Η έκδοση των αδειών από τις αντιπεριφέρειες γίνεται προκειμένου να αποφορτιστεί ο φόρτος εργασίας στα λιμεναρχεία, ενώ εξετάζεται το αίτημα η έκδοση των αδειών, να γίνεται και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ).

Σύντομα αναμένεται επίσης να συνταχθεί προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τα επαγγελματικά κριτήρια για να είναι κάποιος αλιέας.

Το προεδρικό διάταγμα θα συνταχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και θα γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Αλιείας στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των αλιέων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής το 2011 από τους ελέγχους των κεντρικών και των περιφερειακών Υπηρεσιών για παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες και πρακτικές από επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, αλλά και από ιδιώτες, βεβαιώθηκαν 1.029 παραβάσεις, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 660.000 ευρώ και επιβλήθηκαν ποινές αφαίρεσης συνολικά 9.260 ημερών από άδειες αλιείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ