Απεργιακό μπλακ άουτ την ερχόμενη εβδομάδα

APERGIA

APERGIAΕβδομάδα απεργιών είναι η ερχόμενη, οπότε κατατίθενται και τίθενται προς ψήφιση στη Βουλή τα νέα επώδυνα μέτρα. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη και πολλοί κλάδοι ήδη έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση. Το χορό των κινητοποιήσεων πάντως ανοίγουν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ακινητοποιούνται Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ λόγω νέας απεργίας των εργαζομένων (ήδη σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι σε Μετρό και ΗΣΑΠ απεργούν). Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για επαναλαμβανόμενες απεργίες, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, ημέρα κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή. Την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. θα συνεδριάσουν προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους κατά τη 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ την Τρίτη και τη Τετάρτη.

Από την πλευρά της η Πανελληνία Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.) έχει ήδη ανακοινώσει πως την Τρίτη και την Τετάρτη, θα συμμετάσχει στην 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ως εκ τούτου, προβλέπεται ότι λόγω της απεργίας θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια τη Δευτέρα 5/11/2012 και όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια την Τρίτη 6/11/2012 και Τετάρτη 7/11/2012. Αναλυτικά τα δρομολόγια που θα ματαιωθούν, θα γίνουν γνωστά με νεότερη ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό με νεότερη, επείγουσα ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί Αγοραίων, οι ιδιοκτήτες ταξί προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «με τη γνωστή συνταγή του απόλυτου αιφνιδιασμού, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ενημέρωσε σήμερα αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ότι στο πολυνομοσχέδιο περιέχεται άρθρο που ουσιαστικά αφαιρεί μέρος του μεταφορικού έργου» των ταξί.

Η Ομοσπονδία βάλλει και κατά του ΣΕΤΕ, σημειώνοντας πως «αυτοί οι άνθρωποι (ΣΕΤΕ) παρακάμπτοντας την κυβέρνηση σχεδίασαν και συνεχίζουν να σχεδιάζουν με την τρόικα το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό».

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν την Τρίτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα επώδυνα μέτρα.

Παράλληλα, δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ , αποφάσισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών, στη 48ωρη γενική γενική απεργία.

Μόνο τα έκτακτα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία

Στον κλάδο της Υγείας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει κηρύξει τριήμερη απεργία, τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, προτείνοντας μάλιστα στις Ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, καθολική πολιτική απεργία διαρκείας για όλες τις ημέρες συζήτησης στη Βουλή των μέτρων και του προϋπολογισμού.

Επίσης, κλειστά θα είναι την Τετάρτη τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις κατά της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων.

Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στην 48ωρη γενική απεργία έχουν αποφασίσει οι τραπεζοϋπάλληλοι ΟΤΟΕκαι η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Τη Δευτέρα σε 24ωρη απεργία προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ «κόντρα στην κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων», με αιχμή την τροπολογία για ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ. Στη σχετική ανακοίνωση, τονίζεται ακόμη, μεταξύ άλλων, πως «οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, φωτορεπόρτερ και εφημεριδοπώλες αγωνίζονται μαζί με όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς, και συνταξιούχους, για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, που μας οδηγούν στην εξαθλίωση».

Για την Τρίτη εξαγγέλθηκε στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και για την Τετάρτη από τις 16.00 έως τις 19.00.

Κινητοποιήσεις και από ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ

Στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν επίσης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζοντας την αντίδραση του εμπορικού κόσμου ενόψει της επικείμενης ψήφισης των νέων φορολογικών και άλλων μέτρων, με τις παρακάτω ενέργειες:

– Συγκέντρωση της ΕΣΕΕ από κοινού με τη ΓΣΕΒΕΕ την Τρίτη στην πλατεία Συντάγματος (στοά υπουργείου Οικονομικών), και ώρα 12.00, καθώς και συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τετάρτη στις 17.00, επίσης στο Σύνταγμα, όπου και στις δύο συγκεντρώσεις καλούνται να δώσουν «παρών» οι Εμπορικοί Σύλλογοι τής Αττικής.

– Κατάθεση ψηφίσματος διαμαρτυρίας του ελληνικού εμπορίου την Τρίτη από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ στον υφυπουργό Ανάπτυξης για θέματα Εμπορίου Αθανάσιο Σκορδά.

– Στάση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Τρίτη κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και των συγκεντρώσεων κατόπιν σχετικής απόφασης των Ομοσπονδιών και των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων. Η ΓΣΕΒΕΕ συστήνει στα μέλη της τη μη λειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων τις ημέρες των κινητοποιήσεων.

– Συσκότιση των βιτρινών των εμπορικών καταστημάτων όλης της χώρας το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης και Τετάρτης και τοποθέτηση στις προθήκες των καταστημάτων της αφίσας: «Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Ελληνικού Εμπορίου».

– Μετάδοση ραδιοφωνικού μηνύματος από την ΕΣΕΕ σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας με αναφορά «στα άδικα μέτρα αφανισμού τής μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ