Απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας στο Πανεπιστημιακό

panepistimiako nosokomeio

24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Την ίδια μέρα η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις δωδεκάμισι το μεσημέρι, στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Αφορμή για την κινητοποίηση είναι οι αλλαγές που επιχειρούνται στη δημόσια υγεία.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της παράταξης αναφέρεται:

Βασικό χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ» είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε το ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε.) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή των DRG είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Τη διαμόρφωση κοινών προτύπων λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων υγείας υπηρετεί και η εισαγωγή των εντύπων του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. η οποία δημιουργεί νέα προβλήματα στη λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων.

Αυξάνεται ο φόρτος εργασίας των λιγοστών νοσηλευτών ανα τμήμα που δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών. Μέχρι να εξασφαλισθεί επαρκής στελέχωση των νοσηλευτικών τμημάτων, είναι πρακτικά αδύνατο και κυριολεκτικά επικίνδυνο να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο εκτίμησης της νοσηλευτικής φροντίδας.

Νοσοκομεία – Επιχειρήσεις με ασθενείς – πελάτες και εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης και πετσοκομμένα δικαιώματα

Στο νοσοκομείο – επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται κυρίως από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών.

Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που θα λειτουργεί ως «ιδιωτικός ασφαλιστικός οργανισμός») θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Στο σχεδιασμό αυτό εντάσσεται η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

Αντί για την κάλυψη των ελλείψεων, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία ακόμη και εν μέσω επιδημίας (από  77532 τον Μάρτιο 2020 σε 74196 τον Απρίλιο 2022). Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η αξιοποίηση του εμβολιασμού, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο εκβιασμών ανατροπής εργασιακών σχέσεων και χιλιάδες συνάδελφοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών εταιρειών, που τα κέρδη τους αυξάνονται,  την ίδια στιγμή που η φτώχεια «θεριεύει» στις λαϊκές οικογένειες.

Τσακίζουν τα δικαιώματα και τις ζωές μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Ταυτόχρονα, επιμένουν να διατηρούν «παγωμένους» τους βασικούς μισθούς μας – ενώ η ακρίβεια «θερίζει» – και αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Απλήρωτα παραμένουν τα δεδουλευμένα μας (τακτικές και πρόσθετες εφημερίες, υπερωρίες, εργασία νυχτερινή, σε αργίες – Κυριακές) αλλά η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία για την επιδότηση της αεροπορικής εταιρείας «Ellinair» με 9.2 εκατ. ευρώ (που προστίθενται στα 120 εκατ. ευρώ επιδότηση στην «Aegean» το 2021).

Για πολλούς από εμάς, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι «όνειρο θερινής νυκτός» αλλά οι εφοπλιστικοί όμιλοι έχουν 41 προκλητικές φοροαπαλλαγές (κατοχυρωμένες με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση), η ετήσια επιδότηση τους έχει φτάσει τα 138 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράξουν επιπλέον 670 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα “Νέαρχος”!

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό – τους επιχειρηματικούς ομίλους και  την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους υπηρετεί – και διεκδικούμε:

► Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (εφημεριών, υπερωριών, για εργασία νυχτερινή, σε αργίες – Κυριακές)

► Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεκινώντας με καταβολή επιδόματος αδείας

► Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες υγείας και πρόνοιας

► Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Καμιά απόλυση ΣΟΧ -ΟΧΙ στην επιστροφή των εργολάβων.

► Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες

► Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.  Ένταξη των ιδιωτικών μονάδων, μαζί με το προσωπικό τους τους, σε Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

► Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ