Απαντήσεις Βενιζέλου για Δωδώνη ζητά ο Ροντούλης

RONTOYLISΝα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Δωδώνη καλεί με επιστολή του τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλος ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αστέριος Ροντούλης.

Ο υφυπουργός, μεταξύ, άλλων ζητά να διευκρινισθεί τόσο από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών όσο και από τη Διοίκηση της ΑΤΕ το μοντέλο λύσης που προωθείται.

Όπως σημειώνει στην επιστολή, «πρέπει να γνωρίζει η τοπική κοινωνία και οι κτηνοτρόφοι εάν θα προκηρυχθεί για την «Δωδώνη» ένας ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός ή εάν θα ακολουθηθεί η λογική μιας «ιδιαίτερης διαχείρισης» του ζητήματος, καθόσον τούτο επιτάσσουν οι «ιδιαίτερες συνθήκες» που περιβάλλουν την συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία».

Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο, «το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ενδιαφέρεται να προωθηθεί μια λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τον κοινωνικό και Ηπειρωτικό χαρακτήρα της επιχείρησης, ενώ θα διαφυλάσσει, ως κόρη οφθαλμού, την απορρόφηση του προϊόντος της ζώνης γάλακτος, για να μην κλυδωνισθεί το εισόδημα των αγροτών.»

Η επιστολή του κου Ροντούλη έρχεται λίγο μετά τη συμμετοχή του σε σύσκεψη στα Ιωάννινα με τους ενδιαφερόμενους φορείς και συνεταιρισμούς όπου, όπως επισημαίνει, «διεφάνη η πραγματική αγωνία της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας και συζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης του ανακύψαντος θέματος με την πώληση των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ.»

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Πριν μια περίπου εβδομάδα, μετέβην στην πόλη των Ιωαννίνων, προκειμένου να συζητήσω διεξοδικά με ενδιαφερόμενους φορείς και συνεταιρισμούς το ζήτημα της «Δωδώνης».

Στην ακολουθείσασα σύσκεψη, που έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, διεφάνη η πραγματική αγωνία της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας και συζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης του ανακύψαντος θέματος με την πώληση των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ.

Επειδή, όπως γνωρίζετε, η «Δωδώνη» αποτελεί τον άξονα ευστάθειας για την κοινωνικο-οικονομική φυσιογνωμία της Ηπείρου και την ευρύτερη κτηνοτροφική πραγματικότητα της χώρας, επισημάνθηκε εκ μέρους μου ότι το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ενδιαφέρεται να προωθηθεί μια λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τον κοινωνικό και Ηπειρωτικό χαρακτήρα της επιχείρησης, ενώ ταυτοχρόνως θα διαφυλάσσει, ως κόρη οφθαλμού, την απορρόφηση του προϊόντος της ζώνης γάλακτος, για να μην κλυδωνισθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Συνεπώς, κ. Υπουργέ, ήρθε η ώρα να διευκρινισθεί, και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και της Διοίκησης της ΑΤΕ, το μοντέλο λύσης που προωθείται για την «Δωδώνη». Με άλλα λόγια, πρέπει να γνωρίζει η τοπική κοινωνία και οι κτηνοτρόφοι εάν θα προκηρυχθεί για την «Δωδώνη» ένας ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός ή εάν θα ακολουθηθεί η λογική μιας ”ιδιαίτερης διαχείρισης” του ζητήματος, καθόσον τούτο επιτάσσουν οι «ιδιαίτερες συνθήκες» που περιβάλλουν την συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία.

Είμαι απολύτως στην διάθεση σας για μια πληρέστερη ενημέρωση επί του θέματος, αναμένοντας από την πλευρά σας έγγραφες διευκρινίσεις για τον χειρισμό της προαναφερθείσας υπόθεσης, που καιρό τώρα ταλανίζει τους Ηπειρώτες και πυροδοτεί κλίμα αστάθειας στο σύνολο της ελληνικής κτηνοτροφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ