Αντιδράσεις για την ερευνητική γεώτρηση στη Γιουργάνιστα

geotrisi giourganista

Την αντίθεσή της στις εργασίες για την ερευνητική γεώτρηση στη Γιουργάνιστα εκφράζει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Γραμμενοχωρίων μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησε με τη συμμετοχή κατοίκων και προέδρων αλλά και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως σημειώνει η  αδειοδότηση για έρευνες υδρογονανθράκων, έρχεται σε πλήρη και άμεση αντίθεση με την προώθηση της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας που διατρανώνουν τόσο ο Δήμος Ζίτσας όσο και η Περιφέρεια και μάλιστα όταν η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής είναι αντίθετη. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η λήψη αυτής της απόφασης, που θα καθορίσει το μέλλον των επόμενων γενεών της περιοχής, κρίθηκε με μία οριακή πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας.

Εκτίμηση είναι πως έστω και αν πρόκειται για ερευνητική γεώτρηση οι κίνδυνοι για το περιβάλλον είναι σημαντικοί, υποστηρίζει ότι θα υπάρχουν επικίνδυνα απόβλητα που μπορεί να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα ενώ θα καταστραφεί γη που χρησιμοποιείται για γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Επίσης γίνεται αναφορά στην σεισμικότητα της περιοχής αναφέροντας πως από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 17 σεισμοί.

Η Γενική Συνέλευση καλεί το Δήμο Ζίτσας και την Περιφέρεια Ηπείρου να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και απευθύνεται στους κατοίκους στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ