Ανησυχίες για την τύχη της εστίασης… Επιπλέον μέτρα για τη στήριξη του κλάδου

Ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων για την στήριξη του κλάδου της εστίασης μελετάται από την Κυβέρνηση αλλά και από τους Δήμους ανά την χώρα καθώς οι δεύτεροι θα αποφασίσουν την μεγαλύτερη παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων και την απαλλαγή από τα αντίστοιχα τέλη. Πέρα από αυτά όμως εξετάζονται κι άλλα μέτρα όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ αλλά και της προκαταβολής φόρου. Τα μέτρα που θα συνοδεύσουν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θα ανακοινωθούν μέσα στο μήνα. Ο κλάδος της εστίασης είναι απ’ αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα του διμήνου, χάθηκαν πολλές θέσεις  εργασίες ενώ εκφράζονται φόβοι ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι τουλάχιστον το 1/3 των επιχειρήσεων εστίασης, δεν θα θελήσει ή δεν θα μπορέσει να σηκώσει ρολά, εάν δεν εφαρμοστούν δραστικά μέτρα στήριξης της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας τους.

Με δεδομένο ότι στον κλάδο απασχολούνται περί τις 700.000 εργαζόμενοι, είναι προφανές το πλήγμα και στα ποσοστά ανεργίας.

Έτσι, η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη μέτρων για την τόνωση του κλάδου της εστίασης που απασχολεί περισσότερους από 190.000 εργαζομένους με ποσοστό συμμετοχής 10,76% στην αγορά εργασίας.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο σε επιχειρήσεις προβλέπει:

– Μείωση του ΦΠΑ στον καφέ που σερβίρουν οι καφετέριες από 24% στο 13%. Ενδεχομένως, να μειωθεί κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες και ο ΦΠΑ στην εστίαση και συγκεκριμένα από 13% στο 12 ή 11%. Αν και εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% (από 13%) για το φαγητό και στο 13% (από 24%) για τα αναψυκτικά και τα ποτά, το υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να συμφωνεί.

– Μείωση της προκαταβολής φόρου. Υπάρχουν εισηγήσεις για μια γενική μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Επίσης, εξετάζονται σενάρια η μείωση της προκαταβολής φόρου να ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ή για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντική μείωση των ακαθάριστων εσόδων. Σημειώνεται ότι η προκαταβολή ανέρχεται στο 100% του φόρου και αφορά το επόμενο έτος, δηλαδή το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ