Ανεργία: Κοστίζει 30 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

ANERGIA OAED12

ANERGIA OAED12Η ανάλυση των δεδομένων της ανεργίας και των τεράστιων συνεπειών της, που έχει τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αποτέλεσαν το αντικείμενο εισήγησης στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στατιστικής, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, του περιφερειακού συμβούλου Ηρακλείου και διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργου Ματαλλιωτάκη.

Θέμα της εισήγησης του κ. Ματαλλιωτάκη ήταν «Η ανάλυση των παραμέτρων της ανεργίας με στόχο τη μοντελοποίηση, και τις αλλεπάλληλες προτάσεις του για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου».

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου, στη χώρα μας χάνονται κάθε χρόνο περίπου 3 δισεκατομμύρια εργατοώρες με το δεδομένο του 1.200.000 ανέργων.

«Αν αυτοί οι άνθρωποι, είπε χαρακτηριστικά ο Ματαλλιωτάκης, επιστρέψουν από την ανεργία στην εργασία, τότε περίπου 30 δισ ευρώ το χρόνο πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία της χώρας μας, με τα οφέλη να είναι πολλαπλά για την κοινωνία μας. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα διατεθούν για τους δημόσιους υπάλληλους και τους συνταξιούχους της χώρας, τη δημόσια υγεία, την παιδεία και την ανάπτυξη. Δεν έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια να μην αντιμετωπίζουμε το μείζον αυτό θέμα της ανεργίας ουσιαστικά»..

Ο κ.Ματαλλιωτάκης πρότεινε να αντιμετωπισθεί η ανεργία ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μας. Να μην είναι διαπραγματεύσιμη όπως είναι και η παιδεία και η υγεία στη χώρα μας. Να θεσμοθετήσει το κράτος το δικαίωμα στην εργασία χωρίς κατ΄ανάγκη να απορροφηθούν όλοι στο δημόσιο. Να εντάξει το κράτος την εργασία στα αγαθά που είναι υποχρεωμένο να προσφέρει στους πολίτες και να

δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ανάπτυξης ανεξάρτητος από τις πολιτικές αλλαγές που θα σχετίζεται άμεσα με την παροχή εργασίας.

«Εκτός από τα εµφανή αίτια της ανεργίας που είναι η οικονοµική κρίση, τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος, είναι και η απουσία σύνδεσης ανάµεσα στην εκπαίδευση και στην παραγωγή, η εισροή µεταναστών και προσφύγων, η κατάργηση παραδοσιακών επαγγελµάτων κα. Μάλιστα ο κ.Ματαλλιωτάκης προσέγγισε το φαινόμενο της ανεργίας με μια διαφορετική οπτική.

Επικαλούμενος την ομιλία του νομπελίστα οικονομολόγου, Paul Krugman και του ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου της Γάνδης Frank Roels, ο κ.Ματαλλιωτάκης ανέλυσε τις εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας που χρησιμοποιούνται κυρίως από τους πολιτικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ