Αναβρασμός στη μειονότητα… Ο Ράμα υφαρπάζει τις περιουσίες στην παραλιακή ζώνη

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ράμα που λειτουργεί με κανόνες συμμορίας ήταν αυτή που εξόργισε τον Έλληνα πρωθυπουργό και προέβη στις αυστηρές δηλώσεις ενώ προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας. Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετές ημέρες η Βουλή της Αλβανίας δεν λειτουργεί καθώς έχουν παραιτηθεί οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητώντας προσφυγή στις κάλπες. Η Κυβέρνηση Ράμα ωστόσο κρατά κλειστά τα αυτιά της και αγνοεί τις ισχυρές πιέσεις που έχουν ασκηθεί και από τους Ευρωπαίους. Σε μία επίδειξη δύναμης και με όλα τα χαρακτηριστικά του καθεστώτος προχωρά σε δήμευση περιουσιών της μειονότητας σε όλη την παραλιακή ζώνη, από την Παλάσα της Χιμάρας ως τα Εξαμίλια, στα σύνορα με την Θεσπρωτία.

Η απόφαση ελήφθη στο Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη Τετάρτη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 29 Μαρτίου. (Μπορείτε να την δείτε ολόκληρη καθώς και τους χάρτες εδώ)

«Πρόκειται για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο τον γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.

Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.

Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομόνοιας Χιμάρας.

Στην ουσία, ο Αλβανός πρωθυπουργός, παρά τις παρεμβάσεις της Αθήνας και της διεθνούς κοινότητας, υλοποιεί το σχέδιό του πιάνοντας εξ απηνής τους πάντες, καθώς είχε δοθεί η αίσθηση πως το θέμα είχε παγώσει, και ρίχνει «λάδι» στη φωτιά των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η ελληνική πρεσβεία διαμηνύει πως δεν έχει λάβει ακόμα την επίσημη μετάφραση του κειμένου της υπουργικής απόφασης 708, ενώ η ελληνική μειονότητα που βρίσκεται σε αναβρασμό κάνει λόγο για αρπαγή του συνόλου της περιουσίας της, με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι χάρτες που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ και αφορούν τις εκτάσεις που θα περιέλθουν στην κατοχή του αλβανικού υπουργείου τουρισμού είναι περισσότερες απ’ όσες αρχικά υπολογίζονταν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ