Αναβλήθηκαν οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

PANEP_IOANNΗ αναβολή των εκλογών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανακοινώθηκε κι επίσημα το βράδυ της Τρίτης από την Οργανωτική Επιτροπή. Η σημερινή συνάντηση της επιτροπής που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή τους υπό την προεδρία του Ιωάννη Γεροθανάση δεν κατέστη δυνατή. Ομάδες φοιτητές μπλόκαραν την είσοδο στην αίθουσα όπου επρόκειτο να γίνει η συνεδρίαση με αποτέλεσμα την αναβολή της.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνυπολογίζοντας την κατάσταση εντός κι εκτός Ανώτατου Ιδρύματος ζήτησε εγγράφως την αναβολή των εκλογών.

Πέραν της εξεταστικής περιόδου, υπάρχει μεγάλη ένταση τόσο μέσα στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα όσο και στην κοινωνία. Η αναβολή των εκλογών θα ήταν προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου, εκτιμά ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

«Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Συνεδρία αριθμ. 1234/ 14.02.2012, εκτιμώντας τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα και στο Πανεπιστήμιο, προτείνει προς την Οργανωτική Επιτροπή για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος τη μετάθεση των εκλογών σε εύθετο χρόνο, όπως έχει ήδη συμβεί και σε άλλα Ιδρύματα της χώρας, ώστε να εκτονωθεί το κλίμα έντασης και να μην οδηγηθεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Απευθυνόμενοι προς όλους, κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και σύνεση, ώστε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να μην πληγεί από τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι εκλογές αναβάλλονται για τις 14 Μαρτίου.

Το σκεπτικό της αναβολής των εκλογών αναλύει σε μία μακροσκελή ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής που φέρει την υπογραφή του Καθηγητή Ιωάννη Γεροθανάση.

Στην ανακοίνωση αυτή μεταξύ των άλλων αναφέρεται:

«Στη Δημοκρατία που οικοδομήσαμε και αναδείξαμε ως Έλληνες, με υπέρτατο χαρακτηριστικό και θεμελιώδες στοιχείο της την ψήφο, περιθώρια επιλογής, που δεν εστιάζονται αποκλειστικά στην ελεύθερη έκφραση κάθε πεπαιδευμένου σκεπτόμενου ανθρώπου, δεν έχουμε. Η ανυπακοή στο νόμο που εκφράζεται με αυτοδικία και, δυστυχώς, με καθοδηγούμενη βία δεν αρμόζει σε κανένα χώρο πολύ περισσότερο σε ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Ως μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας θέσεις για το νέο νόμο για τα ΑΕΙ, που σε σημαντικά σημεία συμπίπτουν με αυτές των αρνητών του, και τα προσωπικά ή συλλογικά μας οράματα για το ιδανικό πανεπιστήμιο, έχουμε αυτή τη στιγμή δύο επιλογές:

1.      Να συμβιβαστούμε με πρακτικές που κείνται εκτός των ορίων της δημοκρατίας, της πανεπιστημιακής παράδοσης και της ακαδημαϊκής  δεοντολογίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και σύγκρουσης που μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και την εξαιρετικά δυσμενή πολιτική συγκυρία.

2.      Να αναβάλλουμε τις εκλογές με την ελπίδα ότι με το χρόνο θα ωριμάσει η ιδέα των αλλαγών και ότι θα σταματήσουν φαινόμενα στοχευόμενης ματαίωσης της εκλογικής διαδικασίας.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής στην σημερινή έκτακτη συνεδρίασή μας, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που περιγράφηκε πιο πάνω, την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου (αριθμ. Συνεδρ. 1234/ 14.02.2012), το κλίμα μεταξύ των υποψήφιων μελών ΔΕΠ του Συμβουλίου και την πολιτική και κοινωνική συγκυρία,  αποφασίσαμε την αναβολή των εκλογών για την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 και την επαναληπτική διαδικασία την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ