Ανατολικό Ζαγόρι… Κάθε ρέμα και υδροηλεκτρικό!

tristeno rema

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Ανατολικού Ζαγορίου μετά την θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου για ένα ακόμη υδροηλεκτρικό. Αυτή την φορά στο ρέμα «Γκούρα» στην Κοινότητα του Τρίστενου.

Στην ευρύτερη περιοχή έχει ήδη αδειοδοτηθεί ένα άλλο υδροηλεκτρικό ενώ έχει εγκριθεί και τρίτη άδεια παραγωγού με αποτέλεσμα σε κάθε ρέμα να ετοιμάζεται κι ένα υδροηλεκτρικό.

Στην περίπτωση της Γκούρας ωστόσο τα πράγματα είναι περίπλοκα αν και θέλησε να τα απλοποιήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης.

Η Κοινότητα έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά με επιχειρήματα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά επίσης με σοβαρά επιχείρημα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ τέλος έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά αλλά οι περιφερειακοί σύμβουλοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους αυτούς!

Το συγκεκριμένο υδροηλεκτρικό έρχεται να ανατρέψει τον χαρακτήρα της περιοχής και μαζί να καταστρέψει τους κόπους ανθρώπων που επένδυσαν και ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Από τα νερά που θα χρησιμοποιήσει το υδροηλεκτρικό σήμερα ποτίζονται μερικές δεκάδες στρέμματα με βιολογικές καλλιέργειες. Από τους ανθρώπους εκείνους που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη, να επιστρέψουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ο οποίος υποτίθεται ότι τυγχάνει της μέγιστης στήριξης στην Ήπειρο.

Στα σημεία που θα κατασκευαστεί το υδροηλεκτρικό βρίσκονται τα αρδευτικά δίκτυα ενώ οι ποσότητες είναι τέτοιες που κατά τους θερινούς μήνες δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Οι άνθρωποι που καλλιεργούν από γίγαντες Ζαγορίου μέχρι και αρωματικά φυτά εκτιμούν ότι οι κόποι ετών καταλήγουν στα νερά του ρέματος και οι δηλώσεις για στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι λόγια κενά!

Πέραν αυτού, μέρος του υδροηλεκτρικού προβλέπεται να κατασκευαστεί μέσα σε ιδιοκτησίες, γεγονός για το οποίο δεν ρωτήθηκε κανένας κάτοικος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου που γνωμοδότησε αρνητικά επισημαίνει ότι καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον λόγω της μικρής παροχής νερού στο ρέμα.

Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου δεν υπάρχει τεκμηρίωση για τα είδη ιχθυοπανίδας και κυρίως για την πέστροφα ενώ, το σημαντικότερο, στην ίδια περιοχή υπάρχει αίτημα για βεβαίωση παραγωγού και για δεύτερο υδροηλεκτρικό σε επαφή με το συγκεκριμένο.

Μάλιστα από τα στοιχεία της ΡΑΕ προκύπτει ότι σχεδιάζονται κι άλλα έργα στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου κάτι που προκαλεί προβληματισμούς για το μέλλον της.  

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος ζήτησε επίμονα την αναβολή γνωμοδότησης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος για έναν επιπλέον λόγο.. Επειδή ανατέθηκε το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου και άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η εκπόνησή του.

Ούτε η φωνή του Δήμου, ούτε η φωνή των λίγων παραγωγών που κρατούν ζωντανά τα χωριά με τεράστιες δυσκολίες εισακούστηκαν..

Κι αυτό όταν για παρόμοια έργα σε άλλες περιοχές η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει πει μεγαλοπρεπή όχι και μάλιστα χωρίς καμία τεκμηρίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ