«Άναψε φωτιές» το λιμάνι Πρέβεζας… Εν κρυπτώ η αναθεώρηση του master plan

emporiko limani

Βαθιά εκτεθειμένη βγήκε η Δημοτική Αρχή Πρέβεζας από την εκτενή συζήτηση για το μέλλον του λιμανιού της περιοχής.

Κι αυτό γιατί οδηγήθηκε σε μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσίασε πλήθους φορέων της περιοχής αποκρύπτοντας τις πραγματικές της προθέσεις αλλά και τις κατευθύνσεις που έχει δώσει στο πλαίσιο αναθεώρησης του master plan.

«Αφεντικό» του λιμανιού στην περίπτωση της Πρέβεζας είναι ο Δήμος μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, το οποίο όμως λειτουργεί ως αυτόνομος οργανισμός και φυσικά δεν δεσμεύεται από καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το master plan για το λιμάνι της Πρέβεζας είχε ολοκληρωθεί το 2013. Στην πορεία η Δημοτική Αρχή Μπαίλη προχώρησε στην τροποποίηση και το τελικό σχέδιο παραδόθηκε το 2019, αμέσως μετά τις εκλογές.

Η Δημοτική Αρχή Γεωργάκου δεν το κατέθεσε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης.

Αποφάσισε, άγνωστο για ποιο λόγο, να προχωρήσει σε τροποποίηση του τροποποιημένου. Και εκεί ακριβώς ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο –ειδικά από τη Λαϊκή Συσπείρωση που έκανε την κεντρική εισήγηση- η βασική κατεύθυνση της αναθεώρησης είναι ο περιορισμός του εμπορικού τμήματος του λιμανιού ώστε την θέση του να πάρει η… κρουαζιέρα!!!

Το γεγονός αυτό δεν διαψεύστηκε από τον Δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο, ο οποίος προσπάθησε να πείσει το σώμα ότι δεν έχει δοθεί καμία κατεύθυνση στους μελετητές αλλά εκείνοι θα αποφασίσουν!!!

Από την συζήτηση αυτό που έγινε ολοφάνερο είναι η ευθεία αντιπαράθεση φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό και τον εμπορικό τομέα.

Στην ολοκλήρωση της συζήτησης έγινε δεκτό το ψήφισμα για ισόρροπη ανάπτυξη και των τριών κλάδων του λιμανιού –τουριστικού, εμπορικού και αλιευτικού- όμως πρόκειται για μία απόφαση που δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Κι αυτό γιατί ήδη το master plan είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης με τις κατευθύνσεις να έχουν δοθεί από την Δημοτική Αρχή αλλά να μην αποκαλύπτονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η σημερινή δημοτική αρχή της Πρέβεζας φαίνεται ότι έχει ως ύψιστη προτεραιότητα τον τουρισμό και την κρουαζιέρα, κάτι που αν τελικά υιοθετηθεί θα έχει σοβαρές συνέπειες για όλη την Ήπειρο.

Σημειώνεται ότι το λιμάνι της Πρέβεζας είναι το μοναδικό στην Βορειοδυτική Ελλάδα στο οποίο γίνεται εμπορική δραστηριότητα κι αυτό που κατά κανόνα εξυπηρετεί όλο τον πρωτογενή τομέα στην Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία με την μεταφορά ζωοτροφών.

Διαβάστε ακόμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ