Ακροβασίες από τον ΦΟΔΣΑ για την μεταφορά του υπολείμματος στο Ελληνικό!

monada asa

Σε ακροβασίες… υποχρεώθηκε η νέα διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και μάλιστα με το «καλημέρα». Είτε από ολιγωρία, είτε από σκοπιμότητα, η νέα διοίκηση παρακολούθησε πλήρως αδιάφορη την λήξη της σύμβασης με τον ανάδοχο  για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού, όπου οδηγείται το υπόλειμμα από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων κι έτσι βρέθηκε να τρέχει πίσω από τα γεγονότα.

Με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς παραμένει κλειστός λόγω των έργων επέκτασης που γίνονται χρειάστηκε να μεταφερθεί το υπόλειμμα στη Βλαχέρνα. Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία συνεδρίαση την Δευτέρα και κάτω από την πίεση της ανάγκης για λύση, προσέφυγε στην λήψη μιας απόφασης για τη νομιμότητα της οποίας δεν είναι ούτε η ίδια σίγουρη.

Ποια είναι αυτή;

Η επέκταση της σύμβασης που έληξε πριν από πέντε μέρες για έναν μήνα!

Η αρχική σύμβαση για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού που δέχεται το υπόλειμμα από το εργοστάσιο είχε  υπογραφεί από την Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο προγραμματικής με τον ΦΟΔΣΑ.

Είχε διάρκεια τρία χρόνια και προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Η σύμβαση αυτή επεκτάθηκε τον Μάιο του 2021 για άλλα τρία χρόνια και με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ επίσης.

Στις 30 Απριλίου ο ΦΟΔΣΑ απέστειλε έγγραφο στην Περιφέρεια με το οποίο απαιτούσε την έκδοση διαπιστωτικής πράξης περί λύσης της προγραμματικής σύμβασης που είχε συναφθεί με αντικείμενο τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Η Περιφέρεια Ηπείρου και σε αντίθεση με ότι είχε πράξει στο παρελθόν, αυτή την φορά ανταποκρίθηκε άμεσα και στις 8 Μαΐου εκδόθηκε η διαπιστωτική πράξη.

Μέχρι και εκείνη την ημέρα δεν έγινε καμία ενέργεια για παράταση της σύμβασης.

Πέντε μέρες μετά την λήξη της,  η Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, αποφάσισε την παράταση κατά ένα μήνα, χωρίς να είναι σε θέση να διαβεβαιώσει για τη νομιμότητα της απόφασης. Αυτό θα εξεταστεί προσεχώς τόσο από το Προεδρείο όσο και από τις υπηρεσίες του Αναγκαστικού Συνδέσμου.

Παράλληλα δεν γνωρίζει αν η παράταση της σύμβασης θα πρέπει να τύχει της έγκρισης  του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπως αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης της αρχικής σύμβασης.

Κινήθηκε χωρίς πυξίδα και με μία απόφαση που είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί τότε το υπόλειμμα θα πρέπει να συνεχίσει να μεταφέρεται στη Βλαχέρνα της Άρτας ανοίγοντας παράλληλα και ζήτημα αύξησης του κόστους λόγω της χιλιομετρικής διαφοράς που υπάρχει.

Μάλλον αμήχανοι παρακολουθούν τα γεγονότα οι αυτοδιοικητικοί που μετέχουν στο ΔΣ του Φορέα οι οποίοι επίσημα δεν είχαν καμία ενημέρωση από τον νέο πρόεδρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ