Ακριβοθώρητος ο ήλιος… Αφρικανική σκόνη και λασποβροχή

giiannena_afrikaniki_skoni1

Ακριβοθώρητος ο ήλιος για μία ακόμη ημέρα. Αραιές νεφώσεις από τη μία και πυκνή σκόνη που έρχεται από την Αφρική, πνίγουν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων αλλά και άλλες περιοχές της Ηπείρου. Οι ίδιες καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, οπότε αναμένεται σταδιακή βελτίωση ώστε την Κυριακή του Πάσχα να αναπνεύσουμε επιτέλους… άνοιξη! Η ασθενής βροχόπτωση που σημειώνεται κατά διαστήματα, μετατρέπεται σε λάσπη που καλύπτει τα πάντα.. Αυτοκίνητα, πεζοδρόμια, μπαλκόνια γεμίζουν από κόκκινο χώμα! Το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης είναι συνηθισμένο την άνοιξη και ορισμένες φορές όπως φέτος αλλά και πέρυσι γίνεται εξαιρετικά έντονο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας στο Epiruspost, την Μεγάλη Τετάρτη η μέση ημερήσια συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ήταν 73 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η χαμηλότερη τιμή ήταν 35 μικρογραμμάρια και η ανώτερη που μετρήθηκε έφτανε στα 119.

Μέχρι το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης η συγκέντρωση ανερχόταν στα 76 μικρογραμμάρια με ελάχιστη τιμή τα 47 και μέγιστη τα 125.

Αν η βροχόπτωση συνεχιστεί τότε οι συνθήκες στην ατμόσφαιρα θα βελτιωθούν καθώς το νερό θα συμπαρασύρει την σκόνη κάνοντας έντονο το φαινόμενο της λασποβροχής. Εξ αιτίας αυτής παρατηρείται αυξημένη ολισθηρότητα σε δρόμους αλλά και πεζοδρόμια, γεγονός που πρέπει να κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς τόσο τους οδηγούς όσο όμως και τους πεζούς. 

Σημειώνεται ότι το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαική Ένωση φτάνει στα 50 μικρογραμμάρια το κυβικό και η τιμή αυτή δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη για περισσότερες από το 10% των ημερών του έτους.

Η κατάσταση στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα θα βελτιωθεί το Μεγάλο Σάββατο.

Το Πάσχα ο καιρός θα είναι καλός, με λίγες αραιές νεφώσεις και με τον υδράργυρο να φτάνει και τους 25 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ