Ακριβό νερό, προβληματικός βιολογικός

Δύο βασικά θέματα που σχετίζονται με την ΔΕΥΑΙ αλλά και με την ποιότητα ζωής στο λεκανοπέδιο ανέδειξαν ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πάνου.

Το πρώτο αφορά στις τιμές νερού και αποχέτευσης και τις μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κατοίκων του ίδιου δήμου και το δεύτερο στα προβλήματα στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και την διαχείριση της λυματολάσπης.

Η συνέντευξη τύπου που δόθηκε έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης που έκανε η παράταξη στον βιολογικό και την ΔΕΥΑΙ και της ενημέρωσης που είχαν από τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης Μάκη Χρυσοστόμου και στελέχη της, για την οποία απηύθυναν τις ανάλογες ευχαριστίες.

Ο Άρης Μπαρτζώκας καυτηρίασε την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης επαναλαμβάνοντας ότι η πόλη με τις περισσότερες βροχοπτώσεις, πληρώνει το ακριβότερο νερό στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση ωστόσο έδωσε στην μεγάλη ανισότητα των τιμών μεταξύ των Δημοτικών Διαμερισμάτων για την οποία δεν ελήφθη μέχρι σήμερα κανένα μέτρο. Έτσι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μία βίλα σε κάποια δημοτική ενότητα μπορεί να πληρώνει λιγότερο νερό από ότι ένα διαμέρισμα στην πόλη των Ιωαννίνων.

Τον ισχυρισμό αυτό ήρθε να τεκμηριώσει με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πάνου.

Τα 50 κυβικά νερού στον «καποδιστριακό δήμο» κοστίζουν 71,47 ευρώ. Η ίδια ποσότητα νερού για όσους διαμένουν στην Δημοτική Ενότητα Περάματος κοστίζει 31 ευρώ, στην Παμβώτιδα 20 ευρώ, στην Ανατολή 33 ευρώ και στην Πεδινή 25 ευρώ!

«Πρέπει να υπάρξει ένα πλάνο σύγκλισης ακόμη και με ορίζοντα την πενταετία… Αλλά πρέπει να υπάρξει», τόνισε ο Άρης Μπαρτζώκας κάνοντας λόγο για τεράστια ανισότητα μεταξύ των κατοίκων του ίδιου δήμου.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε στην λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. «Η εικόνα που αντικρίσαμε προκαλεί θλίψη, απογοήτευση και θυμό. Είναι χειρότερη από κείνη του 2014. Η λυματολάσπη είναι διασκορπισμένη σε μεγάλες εκτάσεις και ο βιολογικός λειτουργεί στα όρια του ενώ όταν βρέχει ξεπερνά τα όρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάνου.

Μάλιστα τόνισε ότι το κόστος για την διαχείριση είναι μεγάλο ενώ δεν προκύπτει αν η ΔΕΥΑΙ κάνει τον έλεγχο που προβλέπεται από την σύμβαση για την απομάκρυνση και την διαχείριση.

Από τα «Γιάννενα Τώρα» καυτηριάστηκε το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει συμβασιοποιηθεί το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού για το οποίο δεν έλαβαν συγκεκριμένες απαντήσεις στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ