Ακόμη πιο ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης

«Τσουχτερή» αναμένεται να είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που αρχίζει η περίοδος διανομής του.

Οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον 16-17% και αναμένεται να ξεπεράσει το 1,110 ευρώ στις πόλεις και να φτάσει το 1,250 στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά, σημειώνοντας δε, ότι οι τιμές περιέχουν πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους.

Ούτε φέτος οι καταναλωτές δεν μπορούν να προσβλέπουν στην σημαντική ενίσχυση από το επίδομα θέρμανσης το οποίο έχει ούτως ή άλλως κουτσουρευτεί στα 12,5 λεπτά ανά λίτρο. Την ίδια στιγμή έχουν γίνει αυστηρότερα τα εισοδηματικά κριτήρια, τα χρήματα θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μετά τις 16 Ιανουαρίου ενώ όσοι καθυστερήσουν να προχωρήσουν στην αγορά του πετρελαίου, θα πάρουν τα χρήματά τους τον… Ιούλιο.

Η κυβέρνηση δέχεται ήδη πιέσεις από τους πρατηριούχους να προχωρήσει σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αίτημα όμως που δεν αναμένεται να βρει ανταπόκριση φέτος καθώς δεν υπάρχει «χώρος» για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Έτσι, ειδικά στις ορεινές περιοχές, θα υπάρξουν πρατήρια που θα πωλούν σε τιμή άνω των 1,2 ευρώ ανά λίτρο.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα τα ακριβά καύσιμα αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες της πτώσης στη ζήτηση (το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε πτώση 22% ενώ μικρότερη πτώση κατέγραψαν το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη).

Οι επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται σημαντικά και το χειρότερο είναι ότι ίσως να μην έχουμε δει ακόμη την κορυφή του παγόβουνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ