Ακολουθίες χωρίς πιστούς ζητά η Ιερά Σύνοδος

Την τέλεση των ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών και με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας, για την περίοδο του Πάσχα πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, κατά τη σύσκεψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Ιερά Σύνοδος για πρώτη φορά στα χρονικά της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού. Επίσης η ΔΙΣ εξουσιοδοτεί τις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας να συνδράμουν στις ανάγκες των νοσοκομείων σε υγειονομικό εξοπλισμό.

Στην εισήγησή του ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε την εμπιστοσύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Πολιτεία για τον χειρισμό της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης ενώ υπογράμμισε ότι το εκκλησιαστικό καθήκον κλήρου και λαού επιβάλλει τη συμμόρφωση με τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία. Πρότεινε επίσης μέχρι τις 11 Απριλίου οι Ακολουθίες θα διεξάγονται κανονικά –κεκλεισμένων των θυρών– υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής κάλυψης. Από το Σάββατο του Λαζάρου (την Κυριακή των Βαϊων και μετά) οι Ακολουθίες θα διεξάγονται – πάντα κεκλεισμένων των θυρών- με το ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας.

Με τη ρύθμιση αυτή της νόμιμης τελέσεως της Θ. Λειτουργίας στους Ι. Ναούς, κεκλεισμένων των θυρών, θα κρατηθεί άσβεστη η λαμπάδα της Θ. Λατρείας, η οποία για την Εκκλησία είναι «κοινή» και «δημόσια» εφόσον λαμβάνει χώρα εντός του Ι. Ναού επί της καθαγιασμένης Αγίας Τραπέζης, ακόμη και αν μετέχει στο Μυστήριο μόνον ένας ιερέας και ένας πιστός, σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος

Επίσης, η ΔΙΣ, με προτροπή του Αρχιεπισκόπου, ανέθεσε στη Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος να βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό ώστε η Εκκλησία να συνδράμει στις τρέχουσες αυξημένες ανάγκες τους σε υγειονομικό εξοπλισμό. Παράλληλα, η Εκκλησία θέτει στη διάθεση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τα κοινωνικά ιατρεία της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τα ενοριακά δίκτυα όλων των μητροπόλεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ