Ακμή: ο «αιώνιος έφηβος» στο πρόσωπό μας!

Η ακμή είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος. Εμφανίζονται στο πρόσωπο, το λαιμό, την πλάτη, το στήθος και τους ώμους. Όταν ο πόρος του δέρματος φράζει από την αυξημένη παραγωγή σμήγματος τότε τα λεγόμενα ενοχλητικά κόκκινα σπυράκια εμφανίζονται σε μεγάλη επιφάνεια και προκαλούν σημάδια και ουλές.

Η ακμή συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου είναι εμφανής σε ενήλικες κοντά ή και μετά τα 40 έτη. Ένα άλλο είδος ακμής είναι και η λεγόμενη βρεφική ακμή όπου είναι εμφανής σε μωρά. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και έξαρση της ακμής παίζει η κληρονομικότητα, η ορμονική ανισορροπία, ο τύπος του δέρματος αλλά και ο μεταβολισμός.

Σε κάθε περίπτωση, στη Dermedica, εξετάζεται με προσοχή το ιστορικό του εκάστοτε ασθενή έτσι ώστε να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με το πρόβλημα και τη μορφή της εμφάνισης της ασθένειας. Μια ιδιαίτερη περίπτωση ακμής είναι η ροδόχρους ακμή. Πρόκειται για μια νόσο του δέρματος που παρουσιάζεται σε άνδρες και γυναίκες μεταξύ 30 έως 50 ετών. Ως μια εμφανή κοκκινίλα στο σημείο του μάγουλου, του μετώπου ή της μύτης είναι η ένδειξη της νόσου αυτής όπου είναι χαρακτηριστική στο 10% του πληθυσμού. Εμφανίζεται, κατά μεγάλο ποσοστό, λόγω γενετικών παραγόντων, αλλά δεν είναι αμελητέα η πιθανότητα έξαρσης του φαινομένου λόγω περιβάλλοντος ή ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών άγχους. Στις γυναίκες πολλές φορές κάνει την εμφάνισή της λόγω της εμμηνόπαυσης. Στην περίπτωση που αντιληφθείτε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στο δέρμα σας, απευθυνθείτε άμεσα στον θεράποντα ιατρό – δερματολόγο σας, καθώς η σύγχυση με διάφορα είδη δερματοπαθειών μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα άρα και σε λάθος αντιμετώπιση της κατάστασης. Το αρνητικό με τη νόσο της ροδόχρου ακμής είναι ότι μένει για πάντα στον οργανισμό, ενώ η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειώσει τον έντονο ερεθισμό και την κοκκινίλα, να διατηρήσει σε ύφεση το φαινόμενο και να αντιμετωπίσει τις έντονες εξάρσεις, μετά από τακτές επισκέψεις στη δερματολογική κλινική.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, η αντιμετώπιση της ακμής εστιάζεται στις θεραπείες με laser, όπου δίνουν άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα, πάντα με γνώμονα την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Οι εξειδικευμένες ιατρικές και φαρμακευτικές κρέμες σταθεροποιούν το PH του δέρματος και ελαττώνουν τους πόρους. Η ρύθμιση της λιπαρότητας, επιπροσθέτως, παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ακμής. Από εκεί και πέρα, ακολουθείτε πιστά τις συμβουλές του γιατρού σας και δεν αφήνετε την προσωπική υγιεινή του προσώπου σας, στο σπίτι, ακόμα και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την θεραπεία. Η συνεχόμενη και εξατομικευμένη φροντίδα είναι εκείνη που διατηρεί καθαρό κι ανανεωμένο το πρόσωπό σας, απαλλάσσοντάς σας οριστικά από το μαρτύριο της ακμής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ