Αιχμές Περιφέρειας προς Φορείς για τα απορρίμματα

Από την Περιφέρεια Ηπείρου, που αποτελεί την αναθέτουσα αρχή, θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι. Η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία ρωτήθηκε κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, δεν έκρυψε την ενόχλησή της από την εσπευσμένη ανακοίνωση περί λειτουργίας στις 4 Οκτωβρίου, ανακοίνωση που έγινε προ ημερών από τους Προέδρους των Φορέων. Παράλληλα έκλεισε κάθε ενδεχόμενο χωροθέτησης νέου ΧΥΤΥ, θέμα που τέθηκε εντελώς αιφνιδιαστικά στην συνεδρίαση.

Η κ. Καλογιάννη ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για όλες τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί σχετικά με τα ζητήματα διαχείρισης των αποβλήτων και για την ενεργοποίηση των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων.

Με αφορμή την διάθεση πίστωσης ύψους 1,271 εκ. ευρώ για τη μεταφορά του υπολείμματος επεξεργασίας των απορριμμάτων από τη Μονάδα Α.Σ.Α. στους ΧΥΤΥ Ελληνικού Ιωαννίνων, Καρβουναρίου Θεσπρωτίας και Βλαχέρνας Άρτας, (έργο του οποίου η δημοπράτηση προχωρά με σημερινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας), η κ. Καλογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε, τόνισε:

Από το Φεβρουάριο 2018 είχαμε ζητήσει από τους ΦΟΔΣΑ και τους Δήμους της Ηπείρου να μεριμνήσουν για τη διακήρυξη της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Από τότε μέχρι και σήμερα ουδείς μερίμνησε σχετικά είτε ασχολήθηκε.

Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Αποβλήτων κατασκευάζονται και ανά έργο παραδίδονται από την Περιφέρεια στους ΦΟΔΣΑ.

Η ημερομηνία εκκίνησης της δοκιμαστικής λειτουργίας του εργοστασίου θα ανακοινωθεί αρμοδίως από την Περιφέρεια – Αναθέτουσα Αρχή.

Η μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας στους ΧΥΤΥ αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία της συνολικής διαχείρισης αποβλήτων.

Η αδράνεια των αρμοδίων φορέων επέβαλλε την ενεργοποίηση της Περιφέρειας για την εξασφάλιση του σχετικού κονδυλίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η επιτυχής προσπάθεια για τη διεκδίκηση του κονδυλίου εξασφαλίζει μεν την απρόσκοπτη μεταφορά (για ένα έτος), όμως, η αναβολή, για τη λήψη σχετικών προβλέψεων στους προϋπολογισμούς των Δήμων, δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό και περαιτέρω αδράνεια.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ δίπλα στη Μονάδα Α.Σ.Α. τόνισε πως ήδη από το 2011 έχουν αποδεσμευθεί και έχουν ανεξαρτητοποιηθεί αυτά τα δύο ζητήματα. «Πρώτον, απαιτείται νέα χωροθέτηση, με ότι μπορεί αυτό να προκαλέσει σε απώλεια χρήματος και χρόνου. Δεύτερον, οι ΧΥΤΥ που σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν έχουν συγχρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Ε.Ε. και οποιαδήποτε υστερόβουλη αδρανοποίησή τους θα προκαλέσει άμεσα και οικονομικά επιβλαβή μέτρα συμμόρφωσης από την Ε.Ε. που τελικά θα επιβαρύνουν τους πολίτες της Ηπείρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ