Αιχμηρές απαντήσεις στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή… Η Ήπειρος αποφασίζει για τα σκουπίδια!

asa monada

Η Ήπειρος μετά από αρκετά χρόνια εντάσεων και σφοδρών συγκρούσεων κατόρθωσε να λύσει οριστικά το σοβαρότατο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όχι μόνο κέρδισε το χαμένο έδαφος αλλά βρέθηκε στην πρωτοπορία λειτουργώντας τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και μετατρέποντας τους ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

Τα έργα είχαν κόστος το οποίο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, από χρήματα των Ηπειρωτών δηλαδή.

Η λειτουργία των έργων έχει κόστος και μάλιστα υψηλό. Είναι αυτό που έφερε τους Δήμους στα όρια της σύγκρουσης και φυσικά το κόστος αυτό καλύπτεται από το σύνολο των Ηπειρωτών μέσω των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν.

Τις τελευταίες ώρες τα ύδατα ήρθαν να ταράξουν οι δηλώσεις που έκανε ο Γενικός Διευθυντής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον τηλεοπτικό σταθμό της Καλαμάτας Best tv και στις οποίες υποστήριξε ότι το εργοστάσιο της Ηπείρου μπορεί να δώσει προσωρινή λύση στο πρόβλημα της Πελοποννήσου με μεταφορά απορριμμάτων.

Το πολιτικό ερώτημα για τους φορείς της Ηπείρου είναι αν θα δεχθούν η περιοχή μας, που πλήρωσε και πληρώνει ακριβά τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, να γίνει αυτή που θα λύσει τα προβλήματα άλλων Περιφερειών που δεν έχουν την τόλμη ή την βούληση να προχωρήσουν στα απαραίτητα έργα.

Αρκετοί δήμαρχοι είναι κάθετα αντίθετοι σε μία τέτοια εξέλιξη καθώς μεταφορά απορριμμάτων δεν έχει κανένα όφελος, ούτε καν οικονομικό, για την περιοχή.

Στις προθέσεις της ΤΕΡΝΑ ο πρώτος που έστειλε το μήνυμα ήταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

«Καλό θα είναι να αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις (όπως αυτές του κ. Αγραφιώτη)… Απαιτείται περισσότερη σοβαρότητα αλλά και μεγαλύτερος σεβασμός σε αυτούς για τους οποίους έγινε το εργοστάσιο», τόνισε ο κ. Καχριμάνης σε δήλωσή του στο Epiruspost στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μπορεί να είναι πρόθυμη να λύσει τα προβλήματα της Πελοποννήσου όμως η Περιφέρεια υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ηπειρωτών και μόνο αυτών.

«Με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είμαστε συμπράττοντες στη λειτουργία του εργοστασίου. Κάθε απόφαση για μεταφορά απορριμμάτων άλλης περιοχής περνά από τα δικά μας όργανα», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης θέλοντας έτσι να κλείσει οριστικά το θέμα.

«Δεν μπορούμε να δίνουμε την εντύπωση ότι επειδή έχουμε κάνει βήματα προόδου μπορούμε να φορτωθούμε τα σκουπίδια κι άλλων περιοχών… Είναι έξω από κάθε λογική», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Epiruspost ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης. Συμπλήρωσε πως κάθε σενάριο για μεταφορά απορριμμάτων εξαντλήθηκε με την συζήτηση και την απόφαση για τους Παξούς. «Σε κάθε περίπτωση τέτοιες συζητήσεις δεν μπορεί να γίνονται υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης άλλων περιφερειών… Οφείλουν να εξετάζονται οι παράμετροι της οικονομικής ελάφρυνσης των κατοίκων της Ηπείρου καθώς και της μη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής», κατέληξε.

Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. «Η ΤΕΡΝΑ μπορεί να είναι θετική εκεί όπου έχει και δικαιοδοσία. Στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με την Ήπειρο και τον ΦΟΔΣΑ. Χωρίς την άποψη της Ηπείρου κανένας δεν μπορεί να υπολογίζει σε λύσεις» τόνισε. Σημείωσε ότι στον Φορέα δεν έχει κατατεθεί κανένα αίτημα και κατέληξε τονίζοντας πως «η μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές δεν έχει κανένα όφελος για τον Ηπειρώτη. Δεν ελαφρύνει τα οικονομικά βάρη. Αν αυτό συνέβαινε θα το συζητούσαμε, αλλά όταν συμβαίνει αποτελεί κόκκινη γραμμή».

Διαφορετική ήταν η άποψη που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής ο οποίος υποστήριξε ότι η μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές της χώρας αλλάζει τα κόστη για τον Φορέα και μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη.

Ο κ. Καλαντζής ισχυρίστηκε ότι οι ποσότητες που θεωρητικά μπορούν να μεταφερθούν μπορούν και να συνυπολογιστούν στις ελάχιστες εγγυημένες, κάτι πάντως που δεν προβλέπεται στην εν ισχύ σύμβαση.

Προς τα παρόν ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει δεχθεί κανένα αίτημα. «Σίγουρα θα υπάρξουν αιτήματα. Αν μειωθεί για μας το κόστος και τηρηθούν οι περιβαλλοντική όροι μπορούμε να το συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Καλαντζής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ