Αγώνας δρόμου για το Πάρκο Έρευνας.. 40 εκατ. ο προϋπολογισμός και αναζήτηση δανείου  

parko texnologias

Στην πόρτα του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει το Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας που σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου. Στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το καινούριο στοιχείο που προέκυψε αφορά στον προϋπολογισμό του έργου.

Ένας προϋπολογισμός που είχε ξεκινήσει από τα 23 εκατομμύρια ευρώ και ξεπερνά πλέον τα 40 εκατομμύρια κάτι που αποδόθηκε στο γενικότερο κύμα ανατιμήσεων.

Αυτό ωστόσο που διαφάνηκε είναι ότι ο χρόνος  πιέζει ασφυκτικά καθώς ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές της χώρας είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο. Άρα η πίεση είναι υπαρκτή καθώς οι διαδικασίες για Πάρκα Τεχνολογίας προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Ένα ακόμη στοιχείο, γνωστό το τελευταίο διάστημα, αλλά εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι ο μισός προϋπολογισμός θα πρέπει να καλυφθεί από δανεισμό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς να αποσαφηνιστεί ποιος φορέας θα συνάψει το δάνειο.

Το Πάρκο θα διοικείται από την Ήπειρος ΑΕ, όπως επανέλαβε ο Περιφερειάρχης.

Επίσης ανέφερε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπόνησης των μελετών για την δημοπράτηση του έργου ενώ στον ίδιο χώρο θα γίνει από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το data center και σε διπλανό χώρο θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις του ΙΤΕ.

Το Πάρκο θα φιλοξενήσει τις ξένες εταιρείες που ήδη έχουν εγκατασταθεί στα Γιάννινα καθώς και άλλες που επιθυμούν να εγκατασταθούν ή και ντόπιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο.

Η δημιουργία του Πάρκου δεν αναιρεί την δημιουργία Τεχνόπολης, ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Ο Γιώργος Ζάψας από την πλευρά του τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν έχει παρουσιάσει το μπίζνες πλαν του έργου ενώ τόνισε ότι όλα έπρεπε να είχαν προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Η Τίνα Ζέκα, εκ μέρους της Λαικής Συσπείρωσης, καυτηρίασε την πολιτική επιλογή της Περιφέρειας να δημιουργεί εγκαταστάσεις για μεγάλες πολυεθνικές αντί να δημιουργεί φοιτητικές εστίες για τις πραγματικές ανάγκες της νέας γενιάς που θέλει να σπουδάσει.

Ο Ζώης Γαλατάς, από την Αριστερή Παρέμβαση, υποστήριξε ότι αυτό που κάνει ελκυστική την περιοχή στις ξένες εταιρείες είναι το φτηνό κόστος εργασίας και τόνισε ότι ο τόπος δεν χρειάζεται εγκαταστάσεις για τις πολυεθνικές αλλά ένα κέντρο που θα απευθύνεται στην τοπική οικονομία.

Ο κ. Νουτσόπουλος έκανε μνεία στην μεγάλη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Σάκης Βλέτσας μίλησε για μία σημαντική παρέμβαση που θα στηρίξει τους Ηπειρώτες επιστήμονες και τόνισε ότι μπορεί να αναπτυχθεί η Τεχνόπολη στον ευρύτερο χώρο ώστε να εξελιχθεί σε μία κυψέλη καινοτομίας.

Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκε εκ μέρους ομάδας πολιτών ο κ. Βασίλης Κωστάκης, ένας νέος επιστήμονας που ασχολείται με την τεχνολογία και το ερευνητικό του αντικείμενο είναι τα Πάρκα Τεχνολογίας.

Ο κ. Κωστάκης ανέφερε ότι από τους νέους επιστήμονες έχει εκπονηθεί μία αναλυτική πρόταση, η οποία όμως, όπως ισχυρίστηκε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν είχε φτάσει στο Προεδρείο αλλά ούτε και στον Περιφερειάρχη.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι δεν έχει γίνει δημόσια διαβούλευση για το Πάρκο ενώ δεν έχει δημοσιευθεί μελέτη σκοπιμότητας.

Ισχυρίστηκε ότι το εγχείρημα όπως σχεδιάζεται από την Περιφέρεια δεν θα πετύχει και συμπλήρωσε πως αν η Silicon Valley πέτυχε είναι γιατί οργανώθηκε από την βάση και όχι στη βάση των απαιτήσεων μεγάλων επιχειρήσεων.

Η πρόταση πάντως των νέων που εκπροσωπήθηκαν από τον κ. Κωστάκη θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αν κριθεί σκόπιμο θα συζητηθεί εκ νέου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ