Αυτοκτονίες στην Ήπειρο: Η αλήθεια με αριθμούς

AYTOKTONIESΤι δείχνουν τα στοιχεία της Αστυνομίας και της Ιατροδικαστικής

Εξαίρεση στο γενικό κανόνα της αύξησης του φαινομένου των αυτοκτονιών αποτελεί η Ήπειρος. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα από την Ελληνική Αστυνομία κι αφορούν στην τελευταία τριετία, δεν δείχνουν αυξητικές τάσεις για την Ήπειρο, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου οι αυτοκτονίες εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 37%.

Η αυξητική τάση συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση, καθώς είναι πολλές πλέον οι περιπτώσεις όπου άνθρωποι οδηγούνται στο απονενοημένο μη αντέχοντας το βάρος των οικονομικών προβλημάτων.

Λίγο καιρό πριν ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, δήλωνε στο Epiruspost.gr πως στην Ήπειρο με βάση όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, δεν τεκμηριώνεται αύξηση των αυτοκτονιών στην Ήπειρο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το ίδιο ακριβώς προκύπτει κι από τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν στους τέσσερις Νομούς, έχουν καταγραφεί 20 περιστατικά το 2009, 29 περιστατικά το 2010, 19 περιστατικά το 2011, 16 περιστατικά το 2012.

Στην Άρτα έχουν καταγραφεί 3 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 6 το 2011, 1 το 2012

Στη Θεσπρωτία έχουν καταγραφεί 1 περιστατικό το 2009, 3 το 2010, 4 το 2011, 5 το 2012.

Στα Ιωάννινα έχουν καταγραφεί 13 περιστατικά το 2009, 18 το 2010, 5 το 2011, 9 το 2012.

Στην Πρέβεζα έχουν καταγραφεί 3 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 4 το 2011, 1 το 2012.

Απάντηση στο ίδιο θέμα έχει δώσει, με βάση στοιχεία και μελέτες ο Ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.

Επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, ο κ. Βουγιουκλάκης αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο ιατροδικαστή της χώρας. Οι μελέτες του δε και τα συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει σίγουρα είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Με τον πλέον επιστημονικό τρόπο ο κ. Βουγιουκλάκης καταλήγει σε ένα βασικό συμπέρασμα το οποίο είχε παραθέσει στο Epiruspost.gr. «Από το 1998 πραγματοποιήθηκαν δύο μελέτες. Η μία αφορούσε ειδικά σε νέους. Από τα στοιχεία αυτά καθώς επίσης και από τα αρχεία που τηρούνται στο Εργαστήρι μέχρι σήμερα, στην Ήπειρο η συχνότητα των αυτοκτονιών δεν παρουσιάζει καμία σημαντική, στατιστική διαφορά».

Τα περί αύξησης αυτοκτονιών λόγω οικονομικής κρίσης δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά για την περιοχή της Ηπείρου. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αύξηση των αριθμών το τελευταίο διάστημα.

Όπως άλλωστε τονίζει ο κ. Βουγιουκλάκης το Εργαστήρι καλύπτει υποχρεωτικά τις ανάγκες ολόκληρης της περιοχής της Ηπείρου από το 1998 και συνεπώς πρόκειται για αξιόπιστα δεδομένα που προέρχονται από το σύνολο της γεωγραφικής ενότητας.

Από τις μελέτες του κ. Βουγιουκλάκη προκύπτουν ορισμένα ακόμη ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ο αριθμός των αυτοκτονιών ανέρχεται στις τέσσερις ανά 100,000. Ανοδική τάση παρουσίασαν στις γυναίκες ηλικίας από 35 μέχρι 44 ετών και στις ηλικιακές ομάδες από 65 μέχρι 74 ετών. Είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό στον γυναικείο πληθυσμό κάτων των 35 ετών. Είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των ανδρών από τις αστικές και τις αγροτικές περιοχές και ειδικά των ηλικιωμένων ανδρών από τις αγροτικές περιοχές.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται μεταξύ χήρων ανδρών και ανύπαντρων γυναικών. Μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών καταγράφεται τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες και ο μικρότερος τον Σεπτέμβριο.

Τέλος σε αρκετές περιπτώσεις πριν την αυτοκτονία έχει προηγηθεί κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Τα επιστημονικά συμπεράσματα λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικά και άξια μελέτης κι ανάλυσης. Κι αυτό που επιβεβαιώνουν με κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι στην Ήπειρο η οικονομική κρίση μπορεί να πλήττει την περιοχή με ένταση, να αυξάνει τους δείκτες ανεργίας, να βαθαίνει την ύφεση, όμως ευτυχώς δεν έχει επιφέρει αύξηση των αυτοκτονιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ