Αυτοδιοικητικοί στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ…. Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και έλεγχος δεκαετίας

SDOEΗ περίπτωση αντιδημάρχου σε δήμο της Στερεάς Ελλάδος με καταθέσεις άνω των τριών εκατομμυρίων δεν είναι η μοναδική στη χώρα. Η έρευνα του ΣΔΟΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα εντοπίζει «λαβράκια» και αποδεικνύει ότι ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι …αγγελικά πλασμένος.

Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία πρώην υπουργών, βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων και συμβούλων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2011.

Στη λίστα του ΣΔΟΕ βρίσκονται τα ονόματα 500 πρώην στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν ύστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες για γρήγορο πλουτισμό ορισμένων προσώπων, αλλά σταδιακά εξελίχθηκαν σε γενικευμένη έρευνα από ειδική ομάδα του Σώματος. Σε πρώτη φάση, η έρευνα επικεντρώθηκε σε ορισμένα πρόσωπα για τα οποία ελέγχθηκε αν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους μπορούν να καλύψουν την κινητή και ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και για πολλές περιπτώσεις ο έλεγχος πηγαίνει ακόμη παραπέρα, καθώς έχει ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όσα καταγγέλθηκαν, ανώνυμα και επώνυμα, έχουν βάση. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι «η υπόθεση έχει ζουμί» και θα φέρει στο φως σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς.

Ήδη, το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων των πολιτικών για τους οποίους έγιναν οι καταγγελίες και «τρέχει» τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» που έχουν υποβάλει τα τελευταία δέκα χρόνια. Ταυτόχρονα, έχει αποστείλει έγγραφο στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, μέσω της οποίας ζητά από τα μέλη της στοιχεία λογαριασμών σε οποιαδήποτε μορφή (ταμιευτηρίου, προθεσμίας, όψεως, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, διαχείρισης χαρτοφυλακίου, παραγώγων σε δείκτες, μετοχές, συνάλλαγμα κ.λπ.). Επιπλέον ελέγχονται συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων, αλλά και οι δραστηριότητες εταιρειών όπου μετέχουν οι ελεγχόμενοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ