Αυστηρότεροι έλεγχοι και πρόστιμα

To μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι σε πλήρη εφαρμογή.

Η Αστυνομία έχει ξεκινήσει ήδη ελέγχους οι οποίοι κατά την πρώτη μέρα είχαν κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα αλλά έφεραν και πρόστιμα.

Οι αστυνομικοί σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου αλλά και μέσα στα αστικά κέντρα κάνουν ελέγχους και ενημερώνουν τους όσους πολίτες δεν φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα για το τι πρέπει να κάνουν.

Παράλληλα, τους εφιστούν την προσοχή, λέγοντάς τους ότι από την Τρίτη δεν θα είναι τόσο ελαστικοί, αφού θα πέφτουν «καμπάνες».

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, η ανταπόκριση των πολιτών ήταν ιδιαίτερα θετική στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση μέχρι τώρα έχουν βεβαιωθεί ελάχιστες παραβάσεις.

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι από αύριο οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, που σε πρώτο βαθμό είναι πρόστιμο 150 ευρώ.

H απαγόρευση που εφαρμόζεται βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ίδιους τους πολίτες.

Δηλαδή, σε αυτούς που θα κληθούν να συμμορφωθούν στους περιορισμούς. Ενδεικτικό είναι ότι το σύστημα που ανακοινώθηκε (αποστολή sms στο 13033, χειρόγραφες υπεύθυνες δηλώσεις κ.λπ) μπορεί εύκολα να παραβιαστεί από κάποιον. Μπορεί δηλαδή κάποιος εάν θέλει να κάνει κατάχρηση των «διευκολύνσεων» που παρέχονται (όπως η αθλητική δραστηριότητα, οι επισκέψεις σε άτομα τρίτης ηλικίας, οι καθημερινές μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ κ.λπ).

Η κατάχρηση θα οδηγήσει στην κατάργηση (στην πράξη) του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την κυβέρνηση στο επόμενο βήμα, που θα είναι πολύ πιο αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ