Αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας το Πανεπιστημιακό… Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Βορειοδυτικής Ελλάδας και ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοιό, είναι από τα πρώτα που μπήκαν στη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας. Με την εμπειρία που διαθέτει, με όλο το προσωπικό στις επάλξεις και με τον εξοπλισμό και τις προμήθειες να ενισχύονται καθημερινά. Από  την έναρξη της υγειονομικής κρίσης έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Λοιμωδών Νόσων που διαθέτει επτά θαλάμους υποπίεσης. Με την προμήθεια του ειδικού μηχανήματος θα μπορεί να διενεργεί σε πραγματικό χρόνο αναλύσεις των δειγμάτων ενώ έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία ακόμη και για το χειρότερο σενάριο.

Από το μεσημέρι, στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου τοποθετούνται σκηνές, ύστερα από κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και εθελοντών, κυρίως του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Οι σκηνές εξοπλίζονται ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως χώροι για τον πρώτο έλεγχο ασθενών που ενδέχεται να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μηλιώνης

Το νοσοκομείο προχωρά και σε μία εκτενή ενημέρωση των πολιτών. Κι αυτό το κάνει με ένα αναλυτικό σημείωμα του Καθηγητή Παθολογίας Χαράλαμπου Μηλιώνη.

Ο κ. Μηλιώνης αναφέρει ότι μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί αρκετά δείγματα τόσο από εξωτερικούς όσο και από νοσηλευόμενους ασθενείς και τονίζει ότι «δεν προέκυψε έως τώρα κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή μας».

Ωστόσο, συνεχίζει, σε αυτή τη φάση είναι ανάγκη να διαχειριστούμε την κατάσταση με ψυχραιμία και σύνεση και να προστατέψουμε το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους των Νοσοκομείων. 

Δεχόμαστε καθημερινά κλήσεις από ασθενείς και συναδέλφους σχετικά με τη διαχείριση «υπόπτων» ή «πιθανών» περιστατικών και μερικές φορές πιεστικές εκκλήσεις να «προσέλθουν για εξέταση στο Νοσοκομείο». Προσοχή, οι άσκοπες μετακινήσεις μπορούν να μολύνουν τους συνανθρώπους μας, αλλά και το προσωπικό που αναμένουμε να βρίσκεται στη θέση του για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.  

     Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η λοίμωξη από τον ιό COVID-19 είναι ήπια. Πρέπει να δώσουμε στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης την ευκαιρία να ανταπεξέλθει σε έναν πιο αργό ρυθμό σοβαρών κρουσμάτων.

Προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων μαζί, ιδίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας και ασθενείς που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες».

    Όταν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, μένουμε σπίτι μας και επικοινωνούμε με το γιατρό μας. Οι μη ευπαθείς ομάδες που περνούν σχετικά ήπια την ίωση που προκαλεί ο κορονοϊός δεν έχει νόημα να υποβάλλονται σε εξετάσεις για αυτόν. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε χώρο, πόρους, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό για εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας δεν είναι απεριόριστες.

   Δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα αν είμαστε υγιείς και έχουμε ήπια συμπτώματα. Μένουμε στο σπίτι σε αυτοπεριορισμό.

    Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ανοσοκαταστολή, είναι σημαντικό όταν εμφανίζουν πυρετό και βήχα να επικοινωνούν με το γιατρό τους  και τα νοσοκομεία τα οποία θα διαχειρίζονται τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζονται για τον κορονοϊό, αλλά και αν απαιτείται η μεταφορά τους σε αυτά.

    Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα νόσου με ψυχραιμία και σύνεση. Ας κρατήσουμε ψηλά την ατομική και την κοινωνική μας ευθύνη. Ας μιμηθούμε τους προγόνους μας κρατώντας την ασπίδα με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύουμε ο καθένας το διπλανό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ