Αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος τα Πανεπιστήμια

panepistimio eisodos

Σε «στάση πληρωμών» φαίνεται ότι οδηγούνται πολλά ΑΕΙ της χώρας, καθώς οι λογαριασμοί που αφορούν τα θέματα ενέργειας στα πανεπιστημιακά τους κάμπους, ξεπερνούν τα δεδομένα και τον προγραμματισμό τους.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Συνόδου πρυτάνεων, πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής, τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί στα κονδύλια των ΑΕΙ με βάση τις περυσινές προτάσεις τους, αφορούν πλέον μια «άλλη» ενεργειακή πραγματικότητα, η οποία δεν μοιάζει καθόλου με τις υπέρογκες τιμές των νέων τιμολογίων που λαμβάνουν φέτος για θέματα ενέργειας.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ανησυχία στις διοικήσεις των ΑΕΙ, ειδικά σε εκείνα που έχουν πολλά κτήρια και μεγάλες εκτάσεις και κτήρια, τα οποία έχουν βρεθεί εκτός …προϋπολογισμού. Για τον λόγο αυτό και έχουν ζητηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία επιπλέον κονδύλια για την κάλυψη των εξόδων, τα οποία και τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκτιναχθούν.

Ειδικά τα πανεπιστήμια της Βορείου Ελλάδας αντιμετωπίζουν φέτος μεγαλύτερο πρόβλημα, κάτι που επισημαίνει και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο οποίος όμως είναι φέτος σε προνομιακή θέση, καθώς ολόκληρη η κοινότητα του Ιδρύματος του μετακινείται σε νέο πανεπιστημιακό κάμπους στην Κοζάνη το οποίο είναι ενεργειακά αναβαθμισμένο.

Για τα παραπάνω, αλλά και να συζητήσουν την εγκύκλιο που περιμένουν από το υπουργείο Παιδείας σε εφαρμογή των άρθρων του νέου Νόμου Πλαισίου του, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα συναντηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες σε έκτακτη Σύνοδο τους, ενώ η επόμενη τακτική συνάντηση των διοικήσεων τους με πλήρη την «ατζέντα» της θα γίνει μεταξύ 11 και 14 Δεκεμβρίου.

Σ αυτή και θα συζητηθούν τα θέματα όπως η απόφαση της Συνόδου να μετεκπαιδεύσει το διοικητικό προσωπικό των ανωτάτων Ιδρυμάτων με την βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και οι εκδηλώσεις που θα οργανωθούν για τα 35 χρόνια από την πρώτη σύγκληση του οργάνου συντονισμού των διοικήσεων των ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ