Τα σκαλιά του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων ανέβηκε νωρίς το πρωί ο διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καθώς η κατάσταση με τις ελλείψεις κρίσιμων ιατρικών υλικών έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής της Κλινικής κατέθεσε αναφορά στον Εισαγγελέα, καθώς μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης δεν είχε λάβει καμία σαφή απάντηση από τη διοίκηση του νοσοκομείου για το πότε θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υλικά, μεταξύ των οποίων βηματοδότες, απινιδωτές και αμφικοιλιακά συστήματα.
Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη έρχεται μετά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των γιατρών της Α’ Καρδιολογικής, οι οποίοι έχουν ζητήσει συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια του εξοπλισμού.
Όπως είχαν επισημάνει, πρόκειται για υλικά απολύτως απαραίτητα για την αντιμετώπιση ασθενών υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, με την καθυστέρηση να μπορεί να έχει ακόμη και μοιραίες συνέπειες.
Στο τελευταίο έγγραφο προς τη διοίκηση, που δημοσιοποίησε το Epiruspost, οι γιατροί ανέφεραν ότι η λίστα αναμονής έχει ξεπεράσει τους 20 ασθενείς, ενώ καθημερινά προστίθενται νέα περιστατικά.
Μάλιστα, είχαν προειδοποιήσει ότι η καθυστέρηση στην προμήθεια των συσκευών συνδέεται με κίνδυνο για τη ζωή ασθενών και είχαν ζητήσει ακόμη και την επίσημη ενημέρωση για παραπομπή όσων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Η σημερινή εξέλιξη δίνει νέα διάσταση στο ζήτημα, καθώς πλέον τίθεται και ενώπιον των εισαγγελικών αρχών το ερώτημα κατά πόσο οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στην προμήθεια υλικών δημιουργούν συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Το ζήτημα πλέον δεν αφορά μόνο τις οικονομικές δυνατότητες του νοσοκομείου ή τις διαδικασίες προμηθειών. Αφορά πρωτίστως ασθενείς που περιμένουν μια κρίσιμη για την υγεία τους ιατρική παρέμβαση..