Τσίμαρης για την Αστυνομία Ιωαννίνων: «Ενίσχυση στα χαρτιά, αποδυνάμωση στην πράξη»

tsimaris

Την ώρα που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικαλείται ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων μέσω των μεταθέσεων, η απόφαση για την απόσπαση 35 αστυνομικών από την Ήπειρο προς την Αθήνα επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της πραγματικής δύναμης των υπηρεσιών.

Το θέμα θέτει ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ιωάννης Τσίμαρης, με αφορμή την απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Λαμπρόπουλου στην Αναφορά του για τη στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών του Νομού Ιωαννίνων.

Στην απάντησή του, το Υπουργείο αναφέρει ότι στις τακτικές μεταθέσεις προκηρύχθηκαν και καλύφθηκαν εννέα θέσεις αστυνομικού προσωπικού διαφόρων βαθμών και μία θέση ειδικού φρουρού, ενώ στις συμπληρωματικές μεταθέσεις προκηρύχθηκαν ακόμη επτά θέσεις αστυνομικού προσωπικού.

Παράλληλα, στις 19 Σεπτεμβρίου 2026 υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων δύο δόκιμοι αστυφύλακες για την πρακτική τους εκπαίδευση.

Το Υπουργείο επισημαίνει επίσης ότι οι μεταθέσεις πραγματοποιούνται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αποσπάσεων προσωπικού από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Στην ίδια απάντηση αναφέρεται ότι οι ανάγκες των υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» επανεκτιμώνται συνεχώς, με το Υπουργείο και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να εξετάζουν και προτάσεις για την οργανωτική δομή και την ανακατανομή των οργανικών θέσεων.

Ο Ιωάννης Τσίμαρης, ωστόσο, θέτει το ζήτημα της διαφοράς ανάμεσα στην ενίσχυση που αποτυπώνεται στις μεταθέσεις και στην πραγματική δύναμη των υπηρεσιών, επικαλούμενος και τις πρόσφατες αποσπάσεις αστυνομικών προς την Αθήνα.

«Τελικά, ποια ακριβώς ενίσχυση σχεδιάζει το Υπουργείο για την Ήπειρο, όταν την ίδια στιγμή αποσπά προσωπικό που ήδη υπηρετεί εδώ;» αναφέρει ο βουλευτής.

Όπως σημειώνει, στην Αναφορά του είχε μεταφέρει την αγωνία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων για τα οργανικά κενά, τη μείωση της πραγματικής δύναμης, τις συνταξιοδοτήσεις και τις συνεχείς αποσπάσεις.

«Η Ήπειρος δεν μπορεί να ενισχύεται στα χαρτιά και να αποδυναμώνεται στην πράξη. Δεν χρειάζονται άλλες διαβεβαιώσεις, αλλά πραγματικοί αστυνομικοί στις υπηρεσίες και στους δρόμους των Ιωαννίνων», υποστηρίζει ο κ. Τσίμαρης, ζητώντας σταθερό σχεδιασμό και ουσιαστική στελέχωση των υπηρεσιών.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων, την Τροχαία, το Τμήμα Άμεσης Δράσης, αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google