Σε μια συνολική τοποθέτηση για το μέλλον της διαχείρισης αποβλήτων στην Ήπειρο, ο Γενικός Γραμματέας Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος αναφέρθηκε στον νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, ενώ παράλληλα προωθείται ένα πιο σύγχρονο μοντέλο κυκλικής οικονομίας.
Ο κ. Γραφάκος μίλησε για ένα «καλοσχεδιασμένο» σχέδιο που, όπως είπε, αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες σε υποδομές και οδηγεί σε αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και λυματολάσπης στην Ήπειρο.
«Κανένα επιπλέον κόστος για τους δημότες»
Απαντώντας σε ερωτήματα για τις οικονομικές επιπτώσεις του νέου σχεδιασμού, ο Γενικός Γραμματέας Αποβλήτων ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι δεν προκύπτει επιβάρυνση για τους πολίτες.
Όπως ανέφερε, η χρηματοδότηση του ΠΕΣΔΑ καλύπτεται από εθνικούς πόρους, από το τέλος ταφής και από το πρόγραμμα ΠΕΚΑ, ενώ, όπως σημείωσε, έχει γίνει σύγκριση του κόστους με το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης.
«Δεν υπάρχει ιδιαίτερο κόστος για τους πολίτες. Είναι μία η άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι το νέο μοντέλο δεν επιβαρύνει τους δημότες σε σχέση με το σημερινό καθεστώς.
ΠΕΣΔΑ Ηπείρου και νέες υποδομές
Αναφερόμενος στον νέο ΠΕΣΔΑ Ηπείρου, ο Γενικός Γραμματέας Αποβλήτων σημείωσε ότι το σχέδιο προβλέπει αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων σε μονάδα ανάκτησης και ανακύκλωσης, καθώς και ανάπτυξη νέου εξοπλισμού για τη χωριστή συλλογή απορριμμάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, τον οποίο χαρακτήρισε πρωτοπόρο, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σχεδιάζεται ενίσχυση της συλλογής κρίσιμων ρευμάτων αποβλήτων από μικρούς και ορεινούς δήμους, μέσω κεντρικής διαχείρισης και νέου εξοπλισμού.
«Τα νούμερα θα ανέβουν όταν υπάρξει εξοπλισμός»
Απαντώντας στο ζήτημα της ανακύκλωσης, ο κ. Γραφάκος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα παραμένει μακριά από τους στόχους, αποδίδοντας την κατάσταση στην έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές και εξοπλισμό.
«Δεν κάναμε επενδύσεις στην ανακύκλωση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα ποσοστά θα βελτιωθούν όταν τεθεί σε λειτουργία ο νέος εξοπλισμός συλλογής και διαχείρισης.
Η συζήτηση για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης απορριμμάτων), με τον Γενικό Γραμματέα να υποστηρίζει ότι αποτελούν αναγκαίο συμπληρωματικό εργαλείο στο συνολικό σύστημα διαχείρισης.
Όπως εξήγησε, ακόμη και με υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ένα μέρος των αποβλήτων δεν μπορεί να αξιοποιηθεί διαφορετικά και σήμερα οδηγείται σε ταφή.
«Το υπόλοιπο, αντί να θάβεται, θα πρέπει να οδηγείται σε ενεργειακή αξιοποίηση, ώστε να παράγεται ενέργεια», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί σύγχρονη ευρωπαϊκή πρακτική.
«Στόχος η βελτίωση του συστήματος»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γραφάκος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στην Ήπειρο, σημειώνοντας ότι η περιοχή μπορεί να αποτελέσει πρότυπο εφαρμογής κυκλικής οικονομίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ειδικά των νεότερων γενεών, υπογραμμίζοντας ότι «για αυτούς δουλεύουμε» και ότι η αλλαγή κουλτούρας είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία του σχεδιασμού.